Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trápí vás váš "velký zadek"? Větší pozadí má jednu zdraví prospěšnou funkci, zjistili vědci

Ženy
Ženy
Foto: Pixmac

Jedno velmi populární pořekadlo říká, že „ženská bez p*dele je jako týden bez neděle“. Větší pozadí má jednu zdraví prospěšnou funkci, dodávají teď vědci.

V dnešní kultuře jsou pro mnohé ženy vzorem Kim Kardashian, Jennifer Lopez nebo Nicki Minaj. Tyto celebrity mají jedno společné – mají poněkud větší zadek. Podle vědců jde v případě většího pozadí nejen o estetický prvek, ale také o zdravotní výhodu.

Studie publikovaná společností Cell Metabolism, ze které cituje server The Independent, zjistila, že ženy, které mají ve svých dolních oblastech trochu více tuku, jsou méně náchylné k infarktu, mrtvici a cukrovce.

A jak to vlastně funguje? Tuk, který je uložen v dolní polovině těla působí podle vědců jako houba - může zabránit, aby tuk cestoval do důležitých oblastí, jako je srdce a plíce.

Navíc postava tvaru hrušky je podle odborníků mnohem zdravější než postava tvaru jablka. U té se totiž tuk ukládá uprostřed těla, takže by se mohl uvolnit a dostat se do krevního oběhu, což způsobí vysoký cholesterol a cukrovku. 

Toto zjištění se navíc týká jak mužů, tak i žen - ale klíčové zdravotní vlastnosti byly nejčastěji pozorovány u žen v premenopauze, tedy v období, které je před menopauzou samotnou. V tu dobu ženské tělo ukládá více tuku než to mužské.

Tyto pozitivní vlastnosti však byly naměřeny jen u žen s normální váhou – princip tedy nefunguje u žen s nadváhou, které jsou již tak náchylné k problémům se srdcem a plicemi kvůli velkému množství tuku v těle.

Tuk, který se nachází kolem boků a stehen, je známý jako podkožní tuk a je mnohem výhodnější než škodlivější tuk, který se vytváří kolem našeho břicha, dodávají lékaři

Výzkum byl proveden na univerzitě v Tubingenu v Německu, kde odborníci k měření a testování dobrovolníků využívali magnetickou rezonanci a pravidelné zdravotní kontroly kvůli sledování distribuce tuku.

Témata:  lékaři ženy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy