Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Albert Einstein se zastal Čechů? Chamberlein zachránil Hitlera a přiměl Francii, aby zradila Čechy, tvrdil

Einstein, Albert
Einstein, Albert
Foto: Pixabay

Pozůstatky dopisů napsaných v němčině teoretickým fyzikem Alberte Einsteinem neobsahují poznámky o fyzice, jak by se vzhledem k jeho povolání mohlo zdát. Korespondence obsahuje jeho myšlenky a komentáře ke světovým událostem i jeho předpověď týkající se získání Nobelovy ceny. Z českého pohledu je zajímavý především list, ve kterém se Einstein zmiňuje o Mnichovské dohodě.

Jak zmiňuje server Art Daily, Einstein napsal dne 10. října 1938 z amerického Princetonu, kde v té době žil, dopis svému nejlepšímu příteli, italsko-švýcarskému inženýrovi Michelu Bessovi. Právě on pomohl Einsteinovi získat práci na patentovém úřadu.

Einstein tento list napsal deset dní poté, co tehdejší anglický premiér Neville Chamberlain podepsal osudovou Mnichovskou dohodu umožňující nacistickému Německu připojit Československo. Einstein tento krok odsoudil a předpověděl, že Chamberlainův postoj povzbudí Hitlera, aby pokračoval ve své evropské expanzi.

Autor dopisu kritizuje Chamberlaina za to, že „doufá, že by Hitler mohl vypustit páru útokem na Rusko", a dodal, že „brzy znovu uvidíme, že důvěřivost z dlouhodobého hlediska neznamená výhru". „Nedělám si naděje o budoucnosti Evropy,“ přiznal se v dopise světoznámý vědec. „Máš důvěru v Brity a dokonce v Chamberlaina? Oh, svatá prostoto,“ posteskl si Einstein.

V korespondenci také přiznává, že se bojí vzestupu krajní pravice v Evropě a varuje, že její popularitu podporují i západní vlády. Zašel dokonce tak daleko, že napsal: „Kdyby nebylo mé práce, nechtěl bych být naživu“. „Ve Francii je levice zatlačena do kouta, kvůli čemuž se k moci dostávají ti, kteří říkají – raději Hitlera než rudé. To už jasně ukázala také politika proti Španělsku,“ tvrdil fyzik.

Chamberlein pak podle něj „zachránil Hitlera ve chvíli, kdy se korunoval věnečkem lásky a míru a přiměl Francii, aby zradila Čechy“. „Udělal to všechno tak chytrým způsobem, že oklamal většinu lidí, dokonce i tebe. Bohužel,“ psal Einstein svému příteli.

Mluvčí amerického aukčního domu Nate D Sanders, který tento dopis prodává, uvedl: „Jedná se o výjimečný a dlouhý dopis podepsaný Albertem Einsteinem z října 1938. Napsal jej deset dní poté, co anglický předseda vlády Neville Chamberlain podepsal Mnichovskou dohodu. Einstein zde ukazuje, že jeho ostrá mysl přesahovala fyziku a zahrnovala také nuance a důsledky mezinárodní diplomacie.“

Připomněl také, že zatímco většina lidí chválila Chamberlaina, že se vyhnul válce tím, že utišil Hitlera, Einstein přesně předpověděl, že to povzbudí Hitlera a způsobí další škody na evropských spojenectvích.

Dopis o Mnichovské dohodě má počáteční cenu 25 tisíc dolarů. Dražit se bude také jeho list o Nobelově ceně, jehož cena začíná na 42 250 dolarech a dopisu o ochraně jeho rodiny při přesídlení do USA, jehož cena začíná na 25 tisících dolarech.

Témata:  Albert Einstein II. světová válka Adolf Hitler

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy