reklama

O mrkvi je známo, že pozitivně působí na oči. Řada lidí ale také věří, že způsobuje to, že lidé vidí ve tmě. Další věří, že vynecháváním jídla mohou zhubnout. Právě to jsou mýty, která řada lidé považuje za pravdu.

Průzkum, do kterého se zapojilo 2 000 dospělých Britů odhalil obrovské mezery ve znalostech o tom, jak na nás některé potraviny působí. Například třetina respondentů se mylně domnívá, že strávení žvýkačky trvá sedm let. Jiní jsou přesvědčení, že pokud po osmé hodině večer nebudou jíst, pomůže jim to zhubnout, nebo že cukr je skvělým zdrojem energie.

A více než desetina lidí souhlasí s výrokem „žádná bolest, žádný zisk" pokud jde o cvičení. Právě takový přístup ale může podle serveru The Independent zvyšovat riziko vážného zranění. Navzdory tomu, že mnohé fakty o potravinách byly vyvráceny jako nesprávné, 39 procent lidí připouští, že žije podle „babských povídaček“.

Na druhou stranu ale některé rady opravdu fungují - například jablka nám skutečně mohou pomoci vyčistit zuby, vláknitý obsah ovoce funguje jako zubní kartáček, seškrabuje plak a zbytky jídla ze zubů.

Anna Lioniová, která se podílela na výzkumu, uvedla: „Existuje spousta mýtů a starých babských povídaček o jídle. A málokdy mine den, aniž by se ukázalo, že některé věci, které byly kdysi považovány za zdravé, jsou naopak rizikové. A někdy je to tak, že co funguje pro jednoho, nemusí fungovat u druhých. Existuje však spousta mýtů, které se ukázaly jako úplně nepravdivé."

Jeden z pěti lidí třeba stále věří, že vajíčka jsou pro špatná kvůli jejich vysoké hladině cholesterolu. Toto tvrzení bylo v posledních letech vyvráceno. Ve skutečnosti byla čtvrtina respondentů „šokována", když zjistila, že jídelníček, kterého se už roky drží, je vlastně špatný.

Lidé často mají pocit, že jim chybí energie

Téměř čtyři z deseti lidí se obávají, že ne vždy z jídla snědeného přes den získají dostatek energie, kterou potřebují. Každý druhý respondent dokonce přiznal, že někdy cítí, že „jede naprázdno“. Ani ne 1 z 10 lidí popisuje svou denní energetickou hladinu jako „vynikající". Většina ji naopak považuje za špatnou.

Během průměrného dne mají lidé více než tři a půl hodiny pocit, že mají málo energie, a tak se ji pokouší rychle získat svačinkou tvořenou banány, kávou nebo čokoládou. Lidé se dokonce asi sedmkrát v měsíci v noci probudí a cítí, jako by neměli dostatek energie na další den – nebo aby vůbec dokázali vylézt z postele.

Není asi překvapením, že víkendové hodování způsobí, že pondělí je den, kdy se lidé budou s největší pravděpodobností cítit letargičtí. „Nedostatek energie často způsobují chybějící živiny nebo vitamíny,“ varuje Lioniová.

Potravinové mýty – pravda, nebo lež?

  • „Jedení jablka nám pomáhá čistit zuby." Pravda
  • „Po mrkvi budeme vidět ve tmě.“ Nepravda
  • „Vajíčka jsou pro vás špatná, protože mají vysoký obsah cholesterolu." Nepravda
  • „Cukr vám dodá energii." Nepravda
  • „Vynechávání jídel vám pomůže zhubnout." Nepravda
  • „Žádná bolest při cvičení znamená žádný pokrok". Nepravda
  • „Neměli byste jíst po 20:00, jestliže chcete zhubnout". Nepravda
  • „Žvýkačce trvá sedm let, než ji tělo stráví." Nepravda