Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Roztleskávání už není jen doplňková zábava, symbolem je mašle +VIDEO

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Praha - Cheerleaders již nejsou roztleskávačky na sportovních zápasech, ale sportovkyně s náročnými prvky gymnastiky a akrobacie. Symbolem dávno nejsou barevné střapce, ale mašle na hlavě, řekla v rozhovoru s ČTK předsedkyně České asociace cheerleaders Martina Marešová. Sportu, který předloni oficiálně uznal i Mezinárodní olympijský výbor, se v Česku věnuje asi 1500 dívek a žen, ale také zhruba 150 chlapců a mladých mužů. Vozí i medaile z mezinárodních soutěží.

"Stejně jako v Americe vznikaly i v Česku na přelomu roku 1993 a 1994 první týmy při týmech amerického fotbalu," vysvětlila Barbora Schejbalová, která se v českém cheerledingu pohybuje už od jeho počátku. Po několika letech ale dívkám přestalo stačit podporovat sportovce před zápasem, vznikla asociace a skupiny mezi sebou začaly soutěžit.

"Teď už spojení se sportovním týmem nemají kluby téměř vůbec. Prioritní je pro ně soutěžení," dodala Schejbalová. Pokud jsou roztleskávačky na zápase jako doprovodný program, většinou se podle ní soutěžnímu cheerleadingu nevěnují nebo mají fandění jako doplněk.

Ve sportu jsou děti už od dvou let, často jsou to třeba mladší sourozenci soutěžících. Podle Marešové je to hlavně pohybová přípravka. "Děti na tréninku se učí stát na jedné noze, zvednou ruce. Takové ty základní pohybové dovednosti," vysvětlila. Zájem mezi dětmi i rodiči podle ní roste. "Maminkám se líbí pompony, blýskavé uniformy a velké mašle," dodala.

Právě mašle jsou pro cheerleaders typické, jsou součástí každého soutěžního kostýmu. Barevné pompony, ale třeba také cedule s názvem týmu, vlajky nebo megafon patří do úvodní částí vystoupení - pokřiku. Původně jím roztleskávačky měly navnadit diváky na výkon týmu, dnes soutěžící podporují hlavně sebe a své fanoušky.

V hlavní části vystoupení rekvizity odloží a předvádějí gymnastické a akrobatické prvky, zejména lidské pyramidy, zvedání a vyhazování do vzduchu. Hlavně kvůli tomu jsou také v převážně dívčím sportu chlapci a mladí muži. "Kluci mají větší sílu, pyramidy jsou větší, rychlejší, dynamičtější. Létá se výš a to je divácky atraktivnější," popsala Marešová. Soutěžní kategorie jsou rozdělené pro týmy dívek a smíšené.

České cheerleaders zaznamenávají úspěchy na evropské i světové úrovni. Juniorky do 16 let i starší tým přivezly zlatou medaili z loňského mistrovství Evropy. Na letošním mistrovství světa byl český národní tým sedmý. Podle Marešové vládne jejich sportu stále Amerika, kde tento druh sportu vznikl. Do popředí se ale dostává například i Čína a letošními mistryněmi světa se staly Finky.

"Daří se díky tomu, že dorůstají děti, které už u sportu vyrostly. Když začne někdo trénovat až jako junior nebo dospělý, výkonnost není taková," dodala. V roce 2016 byl cheerleading uznaný oficiálně Mezinárodním olympijským výborem jako neolympijský sport. Letos se představil na Zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu a v roce 2020 by podle Marešové mohl být zařazen na program her jako řádný sport.

Témata:  NHL ženy sport gymnastika fanoušci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy