reklama

Odhaduje se, že děti ponesou většinu zátěže spojené s klimatickými změnami, uvádí se v časopise Pediatrics. Nový dokument připomíná některé studie o důsledcích změny klimatu na zdraví dětí a vyzývá svět, aby se lépe připravil na tato zdravotní rizika - a to nejen v budoucnu, ale i v současnosti.

„Už jsme viděli dopady," uvedl doktor Kevin Chan, šéf pediatrie na Memorial University a spoluautor studie. Chan poukázal na hurikány Katrina, Harvey a Irma jako na jevy související s klimatickými změnami, které ovlivnily zdraví dětí - spolu s extrémními teplotními vlnami a vznikajícími infekčními patogeny, jako je virus Zika.

Během těhotenství může infekce zika způsobit vážnou vrozenou vadu nazývanou mikrocefalie. Hlavním příznakem je malý obvod lebky, postižené děti mají obvykle také menší mozek. Mikrocefalie je často spojena s duševní a tělesnou poruchou. Neexistuje žádná léčba, která může vrátit hlavu dítěte do zdravé velikosti nebo tvaru.

Záznamy o vypuknutí ziky, který se šíří především prostřednictvím komárů, se objevily v roce 2015 a pokračovaly i v roce 2016. Některé studie naznačují, že ke vzniku a šíření infekcí přenášených komáry přispěla zvýšená klimatická nestabilita. „Tyto problémy neúměrně postihují právě děti," řekl Chan v souvislosti ze zikou. „Základním poselstvím je, že změna klimatu existuje, a myslím, že neúměrně ovlivňuje nejzranitelnější skupiny obyvatel, jako jsou děti," uvedl.

V novém článku Chan a jeho spoluautorka Rebecca Pass Philipsbornová citují samostatnou studii, která zjistila, že úmrtí způsobené průjmem, malárií a výživovými nedostatky u dětí mladších pěti let představují 38%, 65% a 48% všech úmrtí dětí v roce 2015. Tato studie byla publikována v časopisu The Lancet v roce 2016. Nová studie uvádí, že tyto příčiny smrti mohou souviset s klimatem. Například některé změny klimatu mohou být vhodnější pro přenos malárie, choroby přenášené komáry či způsobené parazitem.

Podobně jsou stoupající teploty spojeny se zvýšeným výskytem bakteriálních infekcí ve vodě, která způsobuje průjmy. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO přesáhne odhadovaný počet dalších úmrtí způsobených průjmovým onemocněním u dětí mladších 15 let do roku 2030 asi 48 tisíc. Co se týče nedostatku potravin, podle WHO se předpokládá zhruba 95 tisíc dalších úmrtí v důsledku dětské podvýživy. Extrémně vysoké sezónní teploty a extrémní meteorologické události by mohly poškodit plodiny, které mají vliv na zásobování potravinami, a tím i výživu dětí.

Chan a Philipsbornová také odkazují na studie o zranitelnosti dětí vůči extrémnímu teplu, suchu a znečištění ovzduší. Samostatná zpráva, kterou minulý rok zveřejnilo konsorcium Lékařské společnosti pro klima a zdraví, mapovala, jak tyto události související se změnou klimatu ohrožují zdraví lidí v USA - a ukázalo se, že se tyto hrozby mohou lišit podle regionu.

„Děti více trpí nárůstem teplot, protože tráví více času venku. Jsou mnohem citlivější na teplo spojené s nárůstem znečištění ovzduší, které pochází z plynů z fosilních paliv, protože jejich plíce se stále vyvíjejí, Mohou tak získat nebezpečné infekce,“ varovali vědci. „Lékaři už dnes vidí problémy, které se bezpochyby ještě zhorší, pokud se nebudeme zabývat změnou klimatu."

Ačkoli nový dokument odkazuje na současné výzkumy týkající se klimatických změn a zdraví dětí, Chan dodává, že další výzkum by mohl pomoci lékařům lépe porozumět těmto problémům a připravit se na zdravotní dopady změny klimatu. „Konkrétně jsme chtěli zdůraznit, že existuje málo výzkumu a důkazů tom, jak působí na děti," řekl Chan. „Spousta výzkumu je velmi široká a navíc mají tendenci se více zaměřovat na dospělou populaci. Opravdu musíme vyvinout více úsilí na řešení změn klimatu, abychom ochránili naše děti,“ dodal.