Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trápí vás bolesti hlavy? Zkuste změnit jídelníček a některým potravinám se raději úplně vyhněte

Pomeranče, ilustrační fotografie
Pomeranče, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Bolest hlavy u deseti procent lidí vyvolává jídlo a pití. Které druhy potravin jsou na vině nejčastěji?

Migréna je chronické onemocnění projevující se opakovanými záchvaty bolesti hlavy, které omezují nebo dokonce znemožňují jakoukoli aktivitu nemocného.

Málo se ale ví, že každou desátou bolest hlavy může vyvolat nevhodné jídlo. Pokud i vy patříte mezi lidi, které sužují urputné bolesti hlavy, zkuste si vzpomenout, co jim předcházelo.

Nejvíc provokují citrusy a sýry

Podle výzkumu některých lékařů vyvolají bolest hlavy citrusy (a samozřejmě i citrusové džusy). Dále jsou to především tučná jídla (nejčastěji sýry), čokoláda, ale i některé druhy zeleniny, např. rajčata.

Tělo pravděpodobně reaguje na určité látky, jako jsou tyramin (zejména ve zrajících sýrech, ale i mozarella, feta sýr, nebo parmezán) nebo fenyletylamin. Možné je i to, že lidé s migrénou nemají dostatek enzymů, které by si s různými látkami v potravinách poradily. Například tyramin pak způsobí to, že se v těle zvýší tlak a dojde k většímu tlaku na cévy – a bolest hlavy je na světě.

Dalšími potravinami s vysokým obsahem tyraminu jsou naložené olivy, kyselé okurky, fazole a vůbec veškeré konzervované potraviny.

Pravidelnost je důležitá

Bolesti hlavy si můžeme přivodit i výkyvy ve stravování. Například dlouhým hladověním při držení diet. To totiž způsobuje pokles hladiny krevního cukru. Jako následek se dostavuje malátnost, nevolnost a u některých lidí i bolesti hlavy.

Důležitý je samozřejmě i pitný režim. Ideální je obyčejná voda. U lidí se sklonem k migrénám platí dvojnásob, že by se měli vyhnout alkoholu. Nejrizikovější jsou červená vína, destiláty, ale i některé druhy piva. V kombinaci s kouřením si o migrénu přímo říkáte.

Témata:  bolest jídlo zdraví ovoce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy