Bolest hlavy u deseti procent lidí vyvolává jídlo a pití. Které druhy potravin jsou na vině nejčastěji?
Migréna je chronické onemocnění projevující se opakovanými záchvaty bolesti hlavy, které omezují nebo dokonce znemožňují jakoukoli aktivitu nemocného.
Málo se ale ví, že každou desátou bolest hlavy může vyvolat nevhodné jídlo. Pokud i vy patříte mezi lidi, které sužují urputné bolesti hlavy, zkuste si vzpomenout, co jim předcházelo.
Nejvíc provokují citrusy a sýry
Podle výzkumu některých lékařů vyvolají bolest hlavy citrusy (a samozřejmě i citrusové džusy). Dále jsou to především tučná jídla (nejčastěji sýry), čokoláda, ale i některé druhy zeleniny, např. rajčata.
Tělo pravděpodobně reaguje na určité látky, jako jsou tyramin (zejména ve zrajících sýrech, ale i mozarella, feta sýr, nebo parmezán) nebo fenyletylamin. Možné je i to, že lidé s migrénou nemají dostatek enzymů, které by si s různými látkami v potravinách poradily. Například tyramin pak způsobí to, že se v těle zvýší tlak a dojde k většímu tlaku na cévy – a bolest hlavy je na světě.
Dalšími potravinami s vysokým obsahem tyraminu jsou naložené olivy, kyselé okurky, fazole a vůbec veškeré konzervované potraviny.
Pravidelnost je důležitá
Bolesti hlavy si můžeme přivodit i výkyvy ve stravování. Například dlouhým hladověním při držení diet. To totiž způsobuje pokles hladiny krevního cukru. Jako následek se dostavuje malátnost, nevolnost a u některých lidí i bolesti hlavy.
Důležitý je samozřejmě i pitný režim. Ideální je obyčejná voda. U lidí se sklonem k migrénám platí dvojnásob, že by se měli vyhnout alkoholu. Nejrizikovější jsou červená vína, destiláty, ale i některé druhy piva. V kombinaci s kouřením si o migrénu přímo říkáte.
Související
24. listopadu 2019 22:02
4. června 2019 11:00
19. března 2019 9:23
15. března 2019 15:18
6. února 2019 13:20
25. ledna 2019 18:07