reklama

Podle odborníků je nemoc často podceňovaná a bagatelizovaná jak pacienty, tak jejich okolím. Nejde však o "běžné" bolení hlavy, ale chronické neurologické onemocnění, kdy bolení hlavy doprovází nevolnost, porucha vidění nebo citlivost na světlo a zvuky. Záchvat migrény může trvat čtyři hodiny, ale také až tři dny. Přichází dvakrát až čtyřikrát měsíčně, u části lidí i mnohem častěji.

"Nemocí trpí pacienti velkou část svého života. U žen je svázaná s pohlavními hormony, takže se často zhoršuje v době menstruace a končí po menopauze," řekl Doležil. Kvůli často paralyzující bolesti může migréna nemocného vyřadit z pracovního procesu nebo ho omezit v koníčcích či zábavě. Častým spouštěčem je fyzická aktivita.

"V ČR nebyla zatím provedena epidemiologická studie, ale chystá se," dodal. Nemocných je podle odhadů kolem milionu. Více než 40 procent nemá podle Doležila nemoc diagnostikovanou. Praktický lékař by měl nemocného odeslat k neurologovi. "Pacienti se ale v řadě případů snaží řešit akutní stavy pomocí volně prodejných léků proti bolesti. Kombinace a zvyšující se dávky analgetik znamenají velkou zátěž pro organismus a mohou vést k postupnému vytvoření rezistence proti této formě léčby," uvedl. Léky navíc postupně přestávají účinkovat. Neurolog předepíše léky přímo určené na migrénu, které nejsou návykové jako analgetika. Novou variantou je biologická léčba.

Asi pětina nemocných umí příchod záchvatu poznat předem. Varovné příznaky trvají asi hodinu, mohou to být výpadky vidění v části zorného pole nebo na jedno oko, zhoršená schopnost mluvit nebo hýbat rukama a nohama. Podle lékařů je vhodné užít léky už při nástupu těchto příznaků.

Spouštěčem migrénu jsou podle odborníků některé druhy jídla či pití, každému ale záchvat přivodí něco jiného. Někomu vadí alkohol, časté je zejména červené víno, jinému různé druhy sýrů nebo jídla s glutamátem.