Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Matematici řeší, co udělá z písně hit

Hudba, ilustrační foto
Hudba, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Londýn - Studie Kalifornské univerzity v Irvine (UCI) poskytuje pro hledání hitového vzorečku nové poznatky. Úspěšné písně v žebříčcích se vyznačují jasností, veselostí a schopností zaujmout na party. To je ovšem v příkrém rozporu s obecným hudebním trendem, napsali vědci v odborném časopise Royal Society Open Science.

Tým expertů pod vedením matematičky Natalie Komarovové analyzoval více než 500.000 písní, které vyšly v Británii mezi lety 1985 a 2015. Vědci zkoumali nejen písně, které se umístily v žebříčcích, ale také data z volně přístupných hudebních databází Musicbrainz a Acousticbrainz, které shromažďují podrobné informace o písních, včetně toho, jak znějí, jaký je jejich taneční potenciál a nálada a zda je zpívá žena, či muž. Roztříděny jsou podle žánrů či nálady.

Na základě těchto dat matematici zjistili, co charakterizuje písně, které se nejlépe umisťovaly v hitparádách. Kromě toho ale z údajů odvodili obecné hudební trendy, přičemž brali v potaz i jiné songy než ty, které se prosadily v žebříčcích. A zjistili přitom, že v uplynulých 30 letech bylo vydáváno stále více smutných písní, zatímco veselé a radostné ztrácely na oblíbenosti. To naznačila už předchozí studie kanadských a německých badatelů z roku 2012. Podle ní v amerických hitparádách přibývá pomalých a tesklivých písní v mollových stupnicích.

Aktuální studie dospěla ještě k jednomu výsledku: Rozmach zažívají ženské hlasy - alespoň mimo rockový žánr. Platí to především pro nejúspěšnější hity, které však podle vědců vzdorují obecným hudebním trendům. Singly z hitparád byly veselejší, radostnější a tanečnější než v průměru všechny zkoumané tituly.

S tím souvisí i hodnocení na základě jednotlivých žánrů. Z klasické hudby nebo jazzu vzejde hit jen obtížně, zatímco pop a taneční hudba to mají nejsnazší. Po roce 2000 nepřetržitě narůstal také úspěch rockových písní.

Právě rozpor mezi obecnými hudebními trendy a převažujícími rysy žebříčkových hitů přivádí autory studie k závěru, že "úspěch se obtížně definuje a zevšeobecňuje". Mylná by tak byla domněnka, že veselá taneční píseň zpívaná ženou se automaticky stane hitem. Takové předpovědi se obtížně dělají i s pomocí sofistikovaných metod, i když podle vědců se dá úspěšnost nových hitů snadněji a s 85procentní přesností předpovídat u umělců, kteří už jsou velmi populární. Ale hudebníci, kteří očekávají matematickou formulku pro top hit, budou pravděpodobně zklamáni, podotýká DPA.

Témata:  hudba kultura vědci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy