Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pokoušíte se zahnat hlad? Těmto potravinám se vyhněte, nutí vás jíst dál a dál

Buráky, ilustrační foto
Buráky, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Když máme hlad, celkem logicky sáhneme po nějakém jídle. Jenže ne všechny pochutiny nás dokáží zasytit. Australská nutriložka Kathleen Alleaumeová vyjmenovala několik jídel či pochoutek, po kterých dostaneme ještě větší hlad.

Jistě to znáte. Dáte si například těstoviny, o kterých se říká, že jsou tzv. hladové, a za nějakou chvíli dostanete zase hlad. Australská nutriložka Kathleen Alleaumeová, která vydala pár knih na téma jídlo a zdraví, vyjmenovala pro server news.com.au šest jídel, po kterých přijde ještě větší hlad.

Saláty

Podle autorky ne všechny saláty způsobují další pocit hladu. Důležité však je přidat k zeleným listům i nějaké bílkoviny. Nejlepší je obohatit salát například kuřecím masem nebo rybou. Dalším komponentem jsou sacharidy, jako jsou sladké brambory. Takto připravené saláty splňují správný kalorický příjem.

Brambůrky, tyčinky...

Oblíbené slané pochoutky, které nechybějí například na oslavách či na konferenčním stolku před televizní obrazovkou, kde zrovna běží sportovní přenos. Podle nutriložky brabůrky obsahují sodík, který navozuje pocit žízně. Tady je ale háček. Tělo je podle Alleaumeové zmateno a konzument si myslí, že místo žízně má hlad, proto je těžké se během jídla zastavit.

Krekry

Přestože mohou být krekry i 100% bez tuku, je jedno, kolik jich můžeme sníst. Třebaže obsahují vlákninu, postrádají sacharidy, které by naše tělo nastartovaly. Proto je nutné krekry podávat třeba s plátky avokáda, hummusem nebo ricottou.

Náhradní sladidla

Pokud si koupíte jídlo nebo nápoj s označením "bez cukru", děláte to s vědomím, že chcete jíst a pít zdravěji. Umělá sladidla však tělo nedokáže rozpoznat, respektive neví, kolik kalorií právě spotřebovává. Výsledkem tedy je, že máme potřebu pít a jíst více.

Džusy

Módní trend pití ovocných nápojů, jak nutriložka popisuje, kvůli hubnutí a zdravému životnímu stylu má také svůj háček. Nápoje jsou sice zdravé, plné antioxidantů, ale bez vlákniny tělo přijímá pouze tekutiny, což má za následek rychlejší vstřebávání fruktózy. To vede k možnému zvýšení cukru v krvi.

Alkohol

Kapitola sama o sobě. I když se technicky nejedná o jídlo, jak autorka připomíná, alkohol nutí lidi jíst více a více. Odstraňování alkoholu z těla ale vyžaduje obrovské množství glykogenu, proto při ranní kocovině okamžitě hledáme cukr. Podle výzkumu prý alkohol přepne mozek do fáze hladovění a zvyšuje chuť k jídlu.

Témata:  jídlo potraviny zdraví

Související

Aktuálně se děje

9:02

Ukrajina může poprvé použít ATACMS a Storm Shadow na ruském území. Změní tak průběh války?

Spojené státy poprvé povolily Ukrajině použít rakety dlouhého doletu ATACMS k útoku na území Ruska. Tento krok znamená zásadní změnu americké politiky, která dosud zakazovala využití těchto zbraní mimo ukrajinské území, obzvláště na mezinárodně uznaném ruském území. Rozhodnutí Washingtonu bylo přijato navzdory obavám z eskalace války. Co vedlo ke změně postoje USA a jaké důsledky mohou tyto útoky mít? Na to odpověděl server BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Kourtney Kardashian

Mason a Kourtney: Když syn přeroste matku nejen výškou

Mason Disick, nejstarší syn Kourtney Kardashian a Scotta Disicka, se stal středem pozornosti poté, co byl spatřen během rodinného nákupu v Los Angeles. Čtrnáctiletý teenager, který doslova přerostl svou matku, si svým stylem a držením těla získává srdce fanoušků. Mason, známý svou rezervovaností vůči médiím, zaujme nejen svou výškou, ale i módními volbami, které odrážejí jeho unikátní osobnost. Jeho odklon od života pod reflektory přitahuje pozornost o to více.