Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci prozkoumali hlubiny světových oceánů. To, co našli, je vyděsilo

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Podle nejnovější studie byly v nejhlubších částech oceánů nalezeny plasty a další kusy nečistot. Zbytky jednoúčelových plastových sáčků byly nalezeny mezi 3500 fragmenty, nalezenými v hloubce 10 898 metrů.

Přes třetinu nalezených částí tvořily viditelné kusy plastů větší než 5 milimetrů.

Japonská agentura pro námořnictvo ve svém výzkumu potvrdila, že 90 procent nalezených částí byly plasty na jedno použití. Výzkum zahrnoval pouze předměty z mořského dna.

„Hlubiny moře jsou posledním místem, kde končí plovoucí plastový odpad, který se nachází daleko od obydlených pobřežních oblastí. Velké množství plastového odpadu je rozloženo na velkém území volného moře,“ uvedli vědci.

Na 600 kusech nečistot byly nalezeny malé mikroorganismy, což svědčí o tom, že znečištění z činností člověka čím dál tím více zasahuje do života oceánů. Vědci zároveň vyzvali k regulaci výroby plastů na jedno použití, aby se problém zlepšil.

Témata:  plasty Oceán ekologie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy