Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejznámější vězeň světa nesměl ukázat svou tvář. Kdo se doopravdy skrýval v železné masce?

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

O tajemném muži se železnou maskou psal Alexandre Dumas nebo Voltaire, točí se o něm filmy, hrají muzikály. Identita tohoto muže však dodnes zůstává záhadou. Kdo to mohl být? A proč nesměl nikdo spatřit jeho tvář?

Muž se železnou maskou zemřel dne 19. listopadu roku 1703, jeho hrob nese jméno Marchioly. Kdo byl však tento tajemný francouzský vězeň, který vstoupil do knih i muzikálů, to je dodnes předmětem spekulací. Jisté je to, že se jednalo o muže, který byl od roku 1669 nebo 1670 vězněn v několika věznicích ve Francii a jeho tvář musela zakrývat maska. Nejednalo se však s největší pravděpodobností o masku železnou, ale textilní. Ovšem legenda o železné masce je stále živá.

Muže se železnou maskou po většinu času věznil muž jménem Dauvergne de Saint-Mars. Právě z jeho písemné pozůstalosti můžeme čerpat nějaké podrobnější informace o tajemném vězni s maskou. Podle některých badatelů měl být vězeň údajně členem samotné královské rodiny – a tom bychom se ostatně mohli dočíst u Voltaira nebo Alexanda Dumase. S jistotou však něco takového tvrdit nemůžeme.

S jiným názorem přišel americký historik Paul Sonnino. Ten dal dokonce muži se železnou maskou jméno – Eustache Dauger. Kdo to byl? Muž, jemuž se staly osudné jisté finanční machinace na dvoře známého kardinála Mazarina, do kterých se zapletl. Zřejmě přišel na zpronevěru peněz ze státní pokladny. A za to putoval za mříže.

Podívejme se ale na příběh muže jménem Eustache Dauger pěkně od začátku. Podle informací zřejmých z dochovaných písemných pramenů působil u kardinála Mazarina, který měl v tehdejším francouzském království větší vliv a moc než samotný král. Eustache Dauger byl v jeho službách zřejmě až do jeho smrti v roce 1661. A právě za panování kardinála Mazarina se začaly ve velkém ztrácet peníze z královské pokladny. Právě Dauger si toho všiml a také začal pátrat, kam se tyto ztracené finanční prostředky poděly. A protože mnohé zjistil, stal se nepohodlným člověkem a bylo potřeba se ho zbavit – třeba ho nechat zavřít do vězení. Tak se také stalo.

Když Mazarin zemřel, král z rozkradení státní pokladny obvinil tehdejšího ministra financí Nicolase Fouqueta a poslal ho do konce života za mříže. Někteří badatelé se dodnes domnívají, že právě ministr financí by mohl být vězněm, kterému se přezdívá muž se železnou maskou.

Zanedlouho putoval do vězení také Eustache Dauger. Uvěznit ho nechal markýz de Louvois, tehdejší ministr války. Podle historika Paula Sonnina muž zřejmě tehdy vyzradil nějakou důležitou, ale v tu dobu nevhodnou informaci. A proto musel být umlčen. Podle některých teorií se Eustache Dauger osobně znal a pravděpodobně také spolupracoval s jistým Rouxem de Marsillym. Kdo to byl? Hugenot, který byl odsouzený a nakonec roku 1669 popravený za pokus o zavraždění francouzského krále. Ve vězení, v Bastile, nakonec muž se železnou maskou v roce 1703 zemřel.

O tajemném vězni, jehož tvář nemohl nikdo spatřit, psal v třetím díle novely Vikomt de Bragelonne slavný Alexandre Dumas starší. Vzal si tedy za námět skutečný příběh. O vězni s maskou psal také Voltaire, který byl roku 1717 zavřený v Bastile, kde slyšel příběhy a legendy o tajemném muži, který věděl příliš. Právě Voltaire podává informaci, že muž se železnou maskou je zřejmě bratrem a dvojčetem francouzského krále Ludvíka XIV. Dále se objevilo tvrzená, že vězněm mohl být otec krále Ludvíka XIV. Nebo mohl být legendárním mužem se železnou maskou skutečně Eustache Dauger.

O vězni, který musel skrývat svou tvář, byly psány příběhy, vstoupil i na filmová plátna či na divadelní pódia. Slovní spojení „muž se železnou maskou“ použili poprvé filmaři v roce 1977. Dodnes zůstává tajemný vězeň legendou a tak trochu záhadou.

Témata:  Francie historie věznice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy