Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak silná je armáda KLDR? Tato čísla vás ohromí

Kim Čing-un
Kim Čing-un
Foto: KCNA

Washington - Otázku jak skutečně silná je armáda KLDR si položili američtí a jihokorejští analytici. Podle nich je početní sila vojska KLDR skutečně ohromná, ale co v modernosti technologií na své protivníky nestačí, informuje National Interest.

Největším nebezpečím pro Soul je dělostřelectvo KLDR. To je vyzbrojeno sice starým sovětskými typy děl, ale vzhledem k jeho počtům by podle odhadů mohli severokorejští dělostřelci proti hlavnímu městu Jižní Koreji poslat až milion dělostřeleckých granátu a raket typu Kaťuša.

Nejtěžší kusy, které KLDR ve své výzbroji má, mají ráži 170 milimetrů. Nejsilnější raketové systémy mají 240 milimetrů, ale prosakují zprávy, že KLDR vyvíjí systém 300 milimetrový. Celkem by měla mít KLDR ve výzbroji 8600 děl a 5500 dělostřeleckých raketometů. Většina z těchto zbraní se nachází v krytech kolem demilitarizovaného pásma a ani masivní bombardování je není schopno zlikvidovat.

Pokud by začala válka, jejich primárním cílem by bylo zničit Soul. Předpokládá se, že jen hodinové ostřelování by mělo stejné následky jako úder atomovou pumou. Navíc jak dělostřelecké granáty, tak rakety mohou nést chemickou či biologickou náplň.

V druhé fázi by přišly na řadu severokorejské tanky. Jedná se většinou o staré sovětské tanky T-55 a jejich čínské a severokorejské kopie. Přestože se jedná o zastaralé stroje, nepochybně by v první fázi případné války dokázaly svými počty obránce značně oslabit. Jen tanků má totiž KLDR ve výzbroji 4600. Vedle toho může použít ještě 2500 kusů další obrněné techniky.

Největší obavy však vzbuzují Kimovy speciální jednotky. Těch má v armádě sloužit přes 200 000. Ještě před oficiálním vypuknutím války, by se tito muži vydali do Jižní Koreje, kde by jejich úkolem bylo rozšiřovat zmatek a paniku. Největší pochybnosti však vzbuzuje jejich loajalita. Vloni a letos již několik těchto vojáku zběhlo a dá se předpokládat, že mnozí nejsou tak velkou oporou režimu.

Achillovou patou KLDR je letectvo. Nejmodernějším typem jsou nemodernizované Migy-29 vyrobené před rokem 1990. Ta však pro nedostatek dílů většinou nelétají. Nejpočetnějším typem jsou Migy-21 a jejich čínské kopie, ale najdou se i Migy-23 nebo Su-7. Páteř dopravního letectva tvoří obstarožní dvojplošníky AN-2. Celkem má mít KLDR asi 1600 letounů. O tom, kolik jich je vůbec schopno vzlétnout, panují spekulace.

I přes značnou zastaralost výzbroje může KLDR v případě konfliktu zasadit silné údery a způsobit značné škody. Po mobilizování všech sil by však Jihokorejci s podporou Američanů měli KLDR porazit. V takovém případě je tu však možnost že by KLDR nasadila nukleární zbraně, varuje National interest.

Témata:  Severní Korea armáda severokorejské zbraně

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy