Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé narozeni v tomto měsíci pravděpodobně budou v životě úspěšní, zjistili vědci

Teenageři
Teenageři
Foto: Pixabay

Může měsíc narození ovlivnit to, jak úspěšný bude člověk nejen ve škole, ale i v budoucím životě? Vědci tvrdí, že ano. Především jeden měsíc podle nich zaručuje, že jedinec v něm narozený bude mít nad svými vrstevníky určité výhody.

Vědci tvrdí, že narození v jednom konkrétním měsíci roku znamená, že lidé mají větší šanci na úspěch v životě. Studie provedená výzkumníky z univerzit v Torontu, Floridě a Northwesternu zkoumala data zhruba jednoho milionu studentů veřejných škol na Floridě, kteří se narodili v letech 1994 až 2000.

Zjistili, že děti, které se narodily v září, jsou více sebejisté, častěji studují univerzitu a je u nich méně pravděpodobné, že se dostanou do vězení pro mladistvé. Studie rovněž zjistila, že studenti, kteří se narodili v srpnu, mají tendenci bojovat ve škole více než žáci, kteří se narodili v jiných měsících.

Důvodem těchto dvou extrémů může to, jak je koncipován školní rok, který v mnoha amerických státech, ale třeba také v Anglii nebo České republice, začíná v září. Díky tomu jsou děti narozené v září ve třídě nejstarší a děti narozené v srpnu naopak nejmladší.

Rozdíl 11 měsíců může být v tomto případě podle vědců obrovský a může mít vliv na sebedůvěru dětí a výsledků, kterých dosahují.

Pokud byste se chtěli tímto výzkumem řídit, znamená to, že nejlepší je počít dítě v prosinci. A jak se zdá, mnoho rodičů tuto strategii skutečně zkouší. Úřady v Anglii a Walesu pravidelně hlásí nárůst počtu dětí narozených v září, uvádí k výzkumu server The Independent.

Témata:  děti život zajímavosti

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy