Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová zbraň proti rakovině kůže? Počítač ji pozná rychleji a přesněji než lékaři

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Stroje opět jednou předehnaly člověka. Nově vyvinuté programy dokáží rozeznat případy rakoviny kůže daleko a rychleji přesněji než lidští dermatologové, píše The Guardian.

Počítač umí lépe diagnostikovat rakovinu kůže než lidští dermatologové. S takovou novinkou přišel tým vědců z Německa, Spojených států a Francie. Ten vyvinul a vyučoval systém umělé inteligence k odlišení neškodných kožních výrůstků od rakoviny. K tomu použil více než 100 000 obrázků různých typů kožních anomálií.

Počítač, na principu konvoluční neuronové sítě nebo CNN, byl poté testován proti dermatologům. Stroji a 58 dermatologům ze 17 zemí, byly ukazovány fotky maligních melanomů a benigních výrůstků a pigmentových skvrn. Téměř polovina dermatologů měla více než pětiletou praxi, 19% mělo zkušenosti mezi dvěma a pěti lety a 29% z testovaných lékařů byli začátečníci, kteří měli méně než dvouletou zkušenost v oboru.

„CNN překonala většinu dermatologů," popsal své závěry výzkumný tým v článku publikovaném v časopise Annals of Oncology. Lidští dermatologové v průměru přesně rozpoznali z fotografií 86,6% rakovin kůže. CNN však 95%. „CNN zaznamenala více melanomů, což znamená, že má vyšší citlivost a vnímavost než dermatologové," uvádí ve svém prohlášení vedoucí celé studie Holger Haenssle z univerzity v Heidelbergu.

 

Také správně diagnostikoval méně benigních pigmentových skvrn jako maligní melanomy, což by vedlo k méně chirurgickým zákrokům. Výkon dermatologů se zlepšil, když jim byly poskytnuty více informací o pacientech a jejich kožních nálezech.

Podle tvůrců nového systému, může být CNN užitečným nástrojem pro rychlejší a snadnější diagnostiku rakoviny kůže, což umožní chirurgické odstranění před tím, než se rozšíří. Odborníci však ve své studii upozorňují, že v současné době neexistuje žádná náhrada důkladného klinického vyšetření, a systém se bude muset ještě řadu let testovat.

Každý rok je na světě odhaleno 232 000 nových případů melanomu. Ten je ročně příčinnou 55 500 úmrtí.

 

Témata:  rakovina vědci zdraví lékaři

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy