Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajemství džínsů: Jak zabránit rozepínání poklopce a k čemu slouží tajemná kapsička?

Móda
Móda
Foto: Pixabay

Džíny jsou dnes již oděvem, který nosí všechny generace. Denně potkáme na ulici obrovské množství lidí oblečených do těchto oblíbených kalhot. Zdá se nám, že jsou něčím tak všedním, že o nich víme vše. Nebo ne?

Většina lidí už si je oblékla tisíckrát a zdá se jim, že jde o něco tak automatického, že je nemůže nic překvapit. Podobně přemýšlela i reportérka australského webu news.com.au Simone Mitchellová.

Až do té doby, než přišla k jedné vyhlášené australské krejčí. Ta ji hned mezi dveřmi probodla pohledem. Co se stalo? Reportérka měla totiž u džín tzv. rozepnutý poklopec, zip by zkrátka dole.

Poté, co odezněla chvilka trapnosti, dostala novinářka od krejčí radu. Jak předejít rozjíždění poklopce? Malý úchyt, za který držíme jezdec zipu, musí vždy směřovat nahoru. Pak se zip nerozjede. Bude-li naopak směřovat dolů, budou se nám kalhoty rozepínat neustále.

Jak ale docílit toho, aby se úchyt během dne nerozhodl sabotovat naše společenské postavení a neobrátil se směrem dolů? I pro to existuje jednoduchý trik. Stačí do něj navléct kroužek na klíče a pomocí něj jej uchytit ke knoflíku.

Džíny ale skrývají ještě jedno zajímavé tajemství. Většina z nich má dvě kapsy na zadní straně a dvě na bocích. O jejich významu a použití asi není nutné vést dlouhé debaty.

V bočních kapsách ale bývá vložena ještě jedna kapsa, tak úzká a malá, takže se zdá téměř nepoužitelná. Její využití ale pochází z minulosti. Dávali se do ní totiž kapesní hodinky, jejichž řetízek byl připevněn k pásku. 

Témata:  móda zajímavosti lidé oděvy

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 10:14

Zimní počasí je zpět. Na horách spadnou desítky centimetrů sněhu

Do Česka se v dalších dnech v plné síle vrátí zimní počasí. Na horách bude sněžit tak vydatně, že mohou napadnout desítky centimetrů sněhu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy