reklama

Tým kolem profesora Chena Zhiweie výzkum uskutečňuje v době, kdy Čína čelí sílící epidemii HIV. V zemi je nakaženo zhruba 850 tisíc lidí.

Nová protilátka bude schopna jako první potírat různé druhy HIV, je přesvědčen Chen. Funkční léčba podle něj znamená, že množství viru v těle bude tak nízké, že bude neodhalitelné, a to po dobu braní injekcí s protilátkou. Na očkování by pacienti chodili jednou za čtvrt roku nebo i méně často.

Lidé napadení HIV mohou v současnosti držet vir pod kontrolou s pomocí antivirotik, která zabraňují tomu, aby vir napadl další buňky. Lék je však třeba brát denně a nedokáže likvidovat už napadené buňky. Vir tak proto může dál existovat a znovu se projevit, pokud pacient lék řádně neužívá. O objevu informoval odborný časopis Journal of Clinical Investigation.

Protilátka by se mohla na trhu objevit ale až za tři roky až pět let. "Vlády jsou tu velmi pomalé v zavádění programů. Takže samotná skutečnost, že lék je k dispozici, ještě neznamená, že se dostane k lidem," upozornil Andrew Chidgey z hongkongské organizace AIDS Concern.