Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máte větší pozadí? Netrapte se, podle lékařů je to vlastně výhoda

ženy
ženy
Foto: Pixabay

Vyspělé země trápí obrovský problém – a to doslova. V České republice podle statistických údajů Státního zdravotního ústavu téměř každý druhý člověk trpí nadváhou a každý čtvrtý pak některým typem obezity. Nová studie ale ukazuje, že je rozdíl mezi tukem a tukem. .

Studie publikovaná výzkumnými pracovníky z Oxfordské univerzity a nemocnice Churchill ve Spojeném království naznačuje, že lidé, kteří mají tělesný tuk na stehnech a na hýždích, jsou více chráněni proti cukrovce, srdečním onemocněním a dalším stavům běžně spojovaným s obezitou.

„Ochranné vlastnosti dolního tělesného tuku byly potvrzeny v mnoha studiích prováděných u subjektů se širokým rozsahem věku a BMI,“ píší výzkumníci v magazínu Journal of Obesity. „Pokud máte nějaký tuk, rozhodně je lepší, pokud ho máte v dolní části těla," řekl doktor Michael Jensen, ředitel endokrinního výzkumu na klinice Mayo.

Lidé, kteří mají tělesný tvar hrušky, jsou ve všech směrech zdravější oproti lidem s jinak rozvrstveným tukem v těle. Vědci se již řadu let zabývají myšlenkou, že ne všechny tuky jsou stejné. Lidé, kteří nosí svou tukovou vrstvu na břiše - jinými slovy lidé ve tvaru "jablka" - mají kvůli obezitě větší problémy než ti, kteří mají tuk na bocích a zadku.

„Existuje mnoho důkazů, že všechny tukové skládky v těle nejsou stejné," vysvětluje doktor Robert Kushner, lékař specializující se na obezitu v Northwestern Memorial Hospital v Chicagu. Vysvětlil, že tuk, který je uložen v břiše, je škodlivý, protože je „metabolicky aktivnější" a posílá tuk do celého těla, zatímco tuk v dolních oblastech těla má tendenci být stabilnější a uvolňuje méně cytokinů, které se podílejí na inzulínové rezistenci, která může vést k cukrovce. „Existuje celá řada hormonálních markerů, které se podle všeho přednostně uvolňují z břicha," řekl Kushner.

Není však jasné, zda jsou pro vás tuky ve stehnech a na hýždích lepší, než když nemáte tuky žádné a jste hubení, říkají odborníci. Jisté ale je, že to, jak máte rozvrstvený tuk v těle, neovlivníte. „Nemůžete řídit nebo nasměrovat tuk z jedné části těla do druhé," řekl Kushner s tím, že je to determinováno genetikou.

Témata:  obezita hubnutí, zdraví, nadváha zdraví ženy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy