reklama

V roce 2014 se Nicholas Mevoli (32) pokusil ponořit do hloubky sedmdesáti metrů bez použití přístrojů pro potápěče. Skončilo to katastrofou. Server BBC informuje o limitech, které pro lidi představuje prostor bez kyslíku.

Jak dlouho může někdo vydržet pod vodou bez nádechu? Jak lidé pátrají po záhadách v hlubokém vesmíru a hlubokém oceánu, dvou místech, kde je bez přístrojů nemožné se nadechnout, nabývá tato otázka na důležitosti.

V prázdnotě vesmíru nastává velmi rychle stav bezvědomí. V roce 1965 se v NASA dělal pokus, ve kterém byl muž uzavřen v místnosti téměř 100% vakua – omdlel do patnácti sekund. Jeho poslední myšlenkou prý byl pocit, jak se z jeho jazyka odpařují sliny.

Potápěči, kteří svou práci odvádějí bez vybavení, stráví většinou pod hladinou vody něco okolo tří minut. Herbert Nicht, potápěč, který držel dlouhé roky rekord za nejhlubší ponor bez pomoci přístrojů na dýchání, se ponořil do hloubky 214 metrů a vydržel tak pod vodou čtyři a půl minuty.

Z hlediska času jde o působivý rekord a nutno dodat, že by se mu dokázal bez přípravy přiblížit jen málokdo. Většina netrénovaných lidí vydrží při vědomí bez kyslíku zhruba minutu. Člověk ale bez vzduchu může vydržet mnohem déle.

Aleix Segura Vendrell, španělský potápěč, vydržel pod hladinou bazénu v roce 2016 celých dvacet čtyři minut a tři sekundy. A jeho rekord dodnes nikdo nepřekonal. Jak to udělal? Úspěch závisí na přípravě, tréninku a potápěčově fyzičce.

Jeho předchůdce Stig Severinsen prozradil, v čem tkví kouzlo zadržování dechu. Sám dlouho držel rekord, dokázal totiž zadržet dech na 22 minut, a předtím, než se pustil do překonání světového rekordu, dýchal více než dvacet minut čistý kyslík. Jeho tělo tak bylo kyslíkem doslova nasáklé a také mu to pomohlo vyčistit plíce od oxidu uhličitého.

S fyzičkou je to podle vědců jednoduché – ti, kteří dlouho trénují, mají podle všeho o hodně větší plíce než normální lidé. Ty pak obsáhnou více kyslíku a umožní potápěči zůstat pod vodou déle.