Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máte pocit, že si vás nikdo nevšímá? Vědci vysvětlili fenomén neviditelnosti

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

New York - Časopis Journal of Personality and Social Psychology v roce 2016 ve svém článku se podrobně věnoval fenoménu takzvaného neviditelného pláště. Psychologové pomocí výzkumu došli závěru, že tento fenomén je iluze. Pokud si myslíte, že vás na veřejnosti nikdo nepozoruje – je to nejspíš omyl.

Účastníci výzkumu na experiment čekali ve speciální čekárně, nikdo ale netušil, že zmíněný experiment již běží. Po času stráveném v čekárně vědci požádali účastníky popsat detaily, kterých si dotyčný člověk všiml na dalších lidech čekajících ve stejné místnosti. 

„Ačkoli lidé tajně zaznamenali všechny cizí detaily - oblečení, osobnost, náladu – zjistili jsme, že stále jsou přesvědčeni, že ostatní čekající je vůbec neviděli, " psala Erica J. Boothbyová v deníku New York Times.

Vědci zdůraznili i to, že lidé toho o sobě odhalí velmi mnoho zejména v době, kdy mají pocit, že se nikdo nedívá. Kromě toho máme vždy tendenci uvažovat o lidech v určitých kategoriích, případně zařazovat ostatní lidé do vlastního systému stereotypů.

Americký psycholog Solomon Asch v roce 1946 zjistil, že první informace, kterou o dané osobě dostaneme, může určovat, jak budeme na osobu nahlížet. První dojem je přitom ovlivněn silnějším prožitkem, předchozími zkušenostmi a okamžitým soudem založeným na asociacích vnímajícího člověka. 

Témata:  neviditelnost lidé

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:41

Ruský obr Gazprom zažaloval ČEZ a další evropské společnosti

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy