reklama

Neviditelný plášť. Ten se až do teď objevoval v pohádkách, sci-fi příbězích či v sérii o Harry Potterovi. V Číně ovšem nyní pracují na jeho reálné verzi. Tamní vláda dokonce financuje čtyřicet týmů, které mají vyvinout zařízení, které by dokázalo zneviditelnit!

A jeden z týmů už hlásí první úspěch. Vědci okolo profesora Čen Chung-šeng ze Če-ťiangské univerzity totiž zveřejnili video, v němž nechají zmizet zlatou rybku, tužku a dokonce i kočku.

Zařízení, které to umožňuje je vyrobeno z materiálu podobného sklu, jehož pláty jsou poskládány do šestistranného hranolu. Zařízení okolo objektu vytvoří "neviditelný plášť", který "ztemní" objekt při pohledu z určitého úhlu, píše South China Morning Post.

Kromě zmíněného týmu profesora Čen Chung-šeng se na výzkumu neviditelnosti podílí celá řada špičkových odborníků napříč univerzitami v celé Číně. Jelikož vše má velký vojenský potenciál, vědci kromě zveřejněného video o své práci příliš mluvit nechtějí.

V jiném výzkumu zase vědci pracují na zařízení, které má zajistit úplnou neviditelnost nadzvukových letounů. Ty by pak mohly bez povšimnutí svrhnout jadernou bombu kdekoliv na světě.

Profesor Ma Jün-kuej z Zheijangské univerzity oznámil, že brzy představí zařízení, které zabrání odhalení objektů pomocí detektorů kovů či tepelných senzorů. Pomocí krabičky, která je velká jako krabička od zápalek, ale půjde i zvětšit, by šlo například propašovat zbraně přes bezpečnostní rámy.