Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čerstvý pytlík je technologická novinka z Česka. Pečivo udrží čerstvé i týden

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Na první pohled vypadá jako obrovský palčák nebo štucel s nápisem "Čerstvý pytlík" a je dost velký na to, aby se do něj vešel půl standardního bochníku chleba. Ve skutečnosti se ale jedná o důmyslný vynález. Vědci z Technické univerzity v Liberci vyrobili speciální sáček na pečivo, který díky nanomembráně prodlužuje čerstvost o až několik dní.

"Toto je prototyp. Do výroby plánujeme uvést dvě velikosti – jednu pro klasické oválné bochníky a druhou pro bochníky typu Šumava a podobně," říká pro Český rozhlas Roman Knížek, vedoucí katedry hodnocení textilií na Fakultě textilní Technické univerzity v Liberci.

Sáček má gumičku, díky které se otvor přehne, a tím se chleba udrží čerstvý. "Měl by vydržet 5 až 9 dní, v závislosti na druhu chleba," dodává Knížek.

Při testování čerstvého pytlíku byl vytvořen prototyp, nakoupeno pečivo a provedeny praktické zkoušky. Celkem vzniklo asi čtyři prototypy, než se dospělo ke správnému typu sáčku. "Je třeba vytvořit optimální klima. Když mě paní Gáspárová oslovila s požadavkem na vývoj sáčku pro chleba, myslel jsem, že to zvládneme rychle. Měl jsem v šuplíku membránu, kterou jsme mohli použít. Jenže chleba v ní vydržel stejně jako v jakémkoli jiném pytlíku, třeba v igelitovém," vzpomíná vědec.

Původní membrána, kterou použili, byla příliš paropropustná, což pro pečivo není ideální. Až čtvrtý prototyp, s minimálně paropropustnou membránou, se ukázal jako optimální. Sáček však není vyroben pouze z membrány.

"Používáme tři materiály. Viditelná vrstva je z lnu. Uvnitř sáčku je membrána laminovaná na osnovní pleteninu. Ta je tam proto, aby se membrána chránila před ostrými kůrkami některých chlebů," vysvětluje Knížek.

Čerstvý pytlík, tedy sáček na pečivo, vznikl na základě poptávky. "Na naši katedru se obrátila paní Gáspárová ze společnosti Invala, která provozuje chráněné dílny včetně šicích dílen. Kromě zakázek pro jiné subjekty chtěli uvést na trh vlastní produkt," dodává mluvčí univerzity Radek Pirkl. 

Témata:  vědci pečivo

Související

Aktuálně se děje

17. dubna 2025 16:26

Zemřel Jaromír Štětina (†82). Stál u zrodu Člověka v tísni

Ve věku 82 let zemřel po dlouhé nemoci bývalý europoslanec, senátor, spisovatel a novinář Jaromír Štětina. Smutnou zprávu o jeho skonu potvrdil serveru iDNES.cz šéf organizace Člověk v tísni Šimon Pánek, s nímž Štětina v roce 1992 spoluzaložil tehdejší Nadaci Lidových novin, která se později transformovala v jednu z nejvýznamnějších českých humanitárních organizací.

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy

Petr Fiala (ODS)

Česko už opravdu není závislé na ruské ropě, oznámil Fiala

Česko je poprvé v historii zásobováno výhradně neruskou ropou, a to západní cestou ropovody TAL a IKL. První zvýšené dodávky neruské ropy už dorazily z italského tankoviště v Terstu na Centrální tankoviště ropy v Nelahozevsi, odkud se přepraví do litvínovské rafinerie. Zásobování Česka pouze neruskou ropou je možné díky projektu TAL-PLUS, který umožnil navýšit kapacitu evropského ropovodu TAL.