Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jedna z největších záhad světa rozluštěna: Spadlo v Roswellu UFO?

UFO
UFO
Foto: Pixabay

Píše se 2. červenec roku 1947. Poklidný den se ve Spojených státech nese v duchu nedávného konce druhé světové války a nic nenasvědčuje tomu, že by právě dnes měla odstartovat jedna z největších kauz a konspiračních teorií, která bude celosvětově známá i po sedmi desítkách let. Zhruba 127 kilometrů od amerického města Roswell ve státě Nové Mexiko ale farmář William Brazel najde něco, s čím se doposud nesetkal. Zbytky létajícího talíře, o kterém se dozví nejprve šerif, posléze i média a skrze ně doslova celý svět.

Mimozemské civilizace jsou pozorovány odnepaměti a v dávné minulosti byli údajní mimozemšťané považováni hlavně za bohy či jejich posly. Novodobá historie pozorování neidentifikovaných létajících objektů známých pod zkratkou UFO (Unidentified Flying Objects) se začala psát ve 40. letech minulého století.

Několik dní před incidentem v Roswellu, 24. června 1947, spatřil americký pilot Kenneth Arnold nad Kaskádovým pohořím devět podivných letících objektů, jež popsal jako "talířky, které hodíte přes vodní hladinu". Ani Arnold tehdy netušil, že se právě zrodil výraz létající talíř.

Příběh létajícího talíře začal při pátrání po zmizelém vojenském nákladním letounu, za jehož nalezení byla vypsána odměna 5000 dolarů. Zkušený dvaatřicetiletý pilot Arnold, který byl v té době šéfem firmy prodávající hasicí přístroje a systémy, odstartoval v osudný den z Chehalisu ve státě Washington.

Byl jasný a slunečný den a v blízkosti hory Mount Rainier ve výšce asi tři kilometry nad zemí Arnold spatřil devět zářivých objektů, které směřovaly obrovskou rychlostí, kterou odhadl na minimálně 1700 kilometrů za hodinu, k hoře Mount Adams. Pozorování trvalo přibližně tři a půl minuty.

Arnoldův nákres podivných objektů připomínal něco mezi srpem a bumerangem s jakousi kabinkou uprostřed a výraz 'talíř' Arnold použil hlavně pro popis způsobu pohybu těles. Tisk se však hned chopil označení "létající talíř" a zpráva se stala senzací.

Neměla ale takový dopad jako události, které se odehrály o týden později.  2. července roku 1947 si někteří obyvatelé Roswellu všimli přeletu meteoru nebo objektu vejcovitého tvaru směrem na severozápad. Farmář William Brazel následně uslyšel výbuch po něm objevil a na svém ranči 127 kilometrů od Roswellu podivné trosky.

Na nález upozornil místního šerifa, který se spolu s majorem Jessem A. Marcelem z letecké základny v Roswellu ocitl po zajištění místa události na několik dní ve vězení. Důvod sdělen nebyl, úřady ale oběma nařídili, aby o celé události s nikým nemluvili.

Armáda převzala vyšetřování incidentu a místo zajistila. K její smůle se ale o všem dozvěděl tisk, který napsal, že v Roswellské oblasti havaroval létající talíř. To donutilo vojenské představitele reagovat a v oficiální zprávě uvedli, že na místě pouze havaroval meteorologický balón.

V následujících měsících byla pozorována celá řada dalších obdobných exemplářů a po nedávných objevech vyvolala největší rozruch zpráva leteckého personálu společnosti United Airlines, který údajně spatřil 4. července téhož roku rovněž devět podivných předmětů ve státě Idaho. Nejznámějším "setkáním" s UFO z té doby bylo údajné přistání mimozemšťanů v Roswellu. Všechny tyto události, které se udály v rozmezí několika dní, se staly počátkem kultu UFO.

Počátkem července zahájila zpravodajská služba vojenského letectva ve spolupráci s FBI vyšetřování Arnoldovy zprávy a současně se také začala zabývat svědectvím zaměstnanců United Airlines. Ve svých závěrech občas úřady připustily, že na úkazech by mohlo být něco skutečného, nakonec ale údajné létající talíře označily za přelud.

Jako reakce na množící se hlášení o UFO však státní orgány postupně spustily několik programů jejich vyhodnocování, z nichž nejznámější a nejrozsáhlejší byl Project Blue Book (Projekt Modrá kniha), jehož první ředitel Edward J. Ruppelt použil v roce 1952 poprvé výraz Unidentified Flying Objects, tedy UFO.

Výzkum zahrnul v letech 1952-1970 celkem 12.618 případů výskytu domnělých UFO. Velitelství leteckých sil zastavilo rozsáhlou operaci s tím, že vyšetřování neprokázalo přítomnost techniky, která by převyšovala úroveň pozemských znalostí.

Přestože odborníci vysvětlili většinu případů klimatickými poruchami nebo přítomností letadel, bylo asi sedm stovek případů zařazeno do kategorie neidentifikovaná pozorování. Internetová stránka www.ufoevidence.org takových případů eviduje 565, včetně případů z dávné minulosti.

Také úřady dalších zemí se problematikou UFO zabývaly. Například první výskyt "létajícího talíře" na francouzském území byl zaznamenán již v roce 1937. Francie je také jedinou zemí v Evropě, která udržuje na plný úvazek pracující státní úřad pro výzkum UFO. Jeden takový býval v Británii a další v Dánsku, ale už před lety byly zrušené kvůli rozpočtovým škrtům.

Co přesně se ale stalo v Roswellu zůstává dodnes záhadou. Jedním z vodítek může být nedávno odhalený dokument z Německa, který tvrdí, že v oblasti havaroval nacistický Zvon, tři metry dlouhá stíhačka, předchůdce dnešních stealth letounů.

Po válce ji mělo dokončit několik nacistických expertů, kteří se dohodli se spojenci. USA jim zajistily svobodu výměnou za odhalení tajných nacistických zbraní. A není tajemstvím, že na podobných strojích Hitlerovi inženýři intenzivně pracovali.

Jeden z nacistů, který na zvonu pracoval, byl údajně i nechvalně proslulý stavební inženýr a důstojník SS Hans Kammler, který v Německu řídil továrny na nacistické tajné zbraně. Stál také u myšlenky využívání koncentračních táborů jako továren na zbraně. Během druhé světové války navíc uvedly posádky bombardérů USA a Velké Británie, že viděly zvláštní stroj ve tvaru zvonu. To by vysvětlovalo, proč byla na místo incidentu povolána armáda a proč se Spojené státy odmítaly k celé věci blíže vyjadřovat.

Témata:  USA UFO mimozemšťané / UFO

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy