Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důležité věcí, které byste měli vědět o muslimech v Evropě

islám
islám
Foto: Pixabay

Muslimové jsou v Evropě navzdory veškerým dosavadním obavám o budoucnost nejstaršího kontinentu stále v menšině. Tvoří pouhých 5 % evropského obyvatelstva. Nicméně v některých zemích, jako je třeba Francie nebo Švédsko je podíl muslimů větší, přičemž se odhaduje, že se bude v nadcházejícím desetiletí zvyšovat. Někteří demografové dokonce předvídají zdvojnásobení muslimské populace. Informoval o tom server Pewresearch.org.

Ačkoliv je riziko islamizace křesťanské Evropy téměř nulové, stalo se v souvislosti s probíhající migrační krizí téma islámu a přistěhovalectví z arabských zemí důležitým předvolebním tématem, nejen v Německu a ve Francii, ale dokonce i u nás, ačkoliv je zde muslimů, jak po šafránu. Nejaktuálnější výsledky demografického průzkumu Pew Research Center došly k pěti důležitým závěrům týkajících se muslimů v Evropě:

1. Francie a Německo mají početnou muslimskou populaci v Evropě (Evropou se rozumí kromě 28 členských zemí EU také Norsko a Švýcarsko)

V polovině roku 2016 žilo na území Francie 5,7 milionů muslimů (8,8 % obyvatel) a na území Německa 5 milionů muslimů (6,1 %). V rámci členských zemí EU má nejvíc muslimů Kypr, na němž se k islámské víře hlásila celá čtvrtina obyvatel. Jedná se však převážně o obyvatelstvo mezinárodně neuznávaného území Severokyperské turecké republiky, nikoli o přistěhovalce. 

2. Podíl muslimů na celkovém počtu obyvatel Evropy bude v příštích deseti letech růst geometrickou řadou

Od poloviny roku 2010 do poloviny roku 2016 vzrostl podíl evropských muslimů o celý procentní bod, z 3,8 % na 4,9 % (z 19,5 milionů na 25,8 milionů). Do roku 2050 by se mohl počet muslimů žijících v Evropě zdvojnásobit, tedy vzrůst na 11,2 % a více. Roli zde samozřejmě hrají další faktory, včetně budoucího vývoje migrační politiky.

Když ale vezmeme v potaz, že by se v blízké budoucnosti dostaly k moci protiimigrační strany, tak se odhaduje, že by se mohl počet muslimů zvýšit na 7,4 % v závislosti na míře plodnosti a počtu dětí. Předpoklad, že by vítězství extremistů a populistů mohlo vést k masovému vystěhovávání muslimů, je nesmyslný, protože velká část z nich už třeba má francouzské, či německé občanství. 

3. Muslimská populace nestárne a má víc dětí

V roce 2016 byl medián průměrného věku evropských muslimů 30. Muslimové tedy ve srovnání s domorodými Evropany nestárnou tak rychle. Medián průměrného věku původních obyvatel byl v té době 43. Jinými slovy 50 % evropských muslimů je mladších 30 let ve srovnání se 30 % původních obyvatel, kteří jsou mladší 30 let. Když se na to podíváme z hlediska porodnosti, tak v případě průměrné evropské muslimky se jedná o 2,6 dětí na matku. U nemuslimských žen je to 1,6 dětí.

4. Od poloviny roku 2010 do poloviny roku 2016 hrála migrace velkou roli v růstu muslimské populace

Podle informací se do Evropy přistěhovalo 2,5 milionů muslimů kvůli studiu a zaměstnání. Více, než 1,3 milionů muslimů získalo, nebo výhledově získá, status uprchlíka, což jim umožní zůstat v Evropě. Cca 250 tisíc muslimů se v té době vrátilo do své domoviny. Kromě migrační krize zde hrál velkou roli také přirozený přírůstek. V rámci muslimské populace převyšovala natalita mortalitu. Odpadlictví od víry hrálo v úbytku muslimů velmi nízkou roli. Podle statistik se pouze 160 tisíc lidí rozhodlo opustit islám.

5. Ve střední a jižní Evropě převažují islamofobní nálady

Ač se to zdá neuvěřitelné, tak jsou muslimové nejpozitivněji vnímáni v zemích, kde jich žije hodně. Ve Spojeném království, Německu, Francii, Švédsku a Nizozemsku jsou muslimové vnímáni nejpozitivněji ve srovnání se státy, kde jich žije málo. Ti, kteří zastávali protiislámský postoj, byli většinou motivováni politickou ideologií. Například 47 % Němců hlásících se k pravici vnímalo muslimy v negativním světle. Nejvíc islamofobie bylo naopak zaznamenáno v zemích střední a jižní Evropy. Například v Maďarsku se k muslimům stavělo nevraživě 72 % respondentů.

Témata:  Islám muslimové extremismus

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy