reklama

Známe to asi všichni – když usneme při opalování, aniž bychom se pořádně namazali opalovacím krémem, dostaví se brzy nepříjemné následky. Příznaky popálení se obvykle objeví do několika málo hodin. A rudá a bolestivá kůže je ta příjemnější varianta. V některých případech může spálenina způsobit i puchýře na kůže.

Dalšími příznaky také mohou být horečka, zimnice, nevolnost a zvracení, či celková slabost. V extrémních případech mohou nastat příznaky šoku doprovázené nízkým tlakem, mdlobami či extrémní slabostí, píše server Medical News Today. Je třeba také myslet na to, že největší riziko nám hrozí kolem poledne, kdy sluníčko nejvíc pálí. Z dlouhodobého hlediska pak popáleniny od slunce zvyšují riziko rakoviny kůže.

Jak dlouho se popáleniny léčí?

To hodně záleží na závažnosti popáleniny

Mírné spáleniny

Mírné spáleniny obvykle doprovází zarudnutím a bolest, která může trvat od tří do pěti dnů. Vaše kůže se může také trochu olupovat, jak se pokožka regeneruje.

Střední spáleniny

Takové spáleniny jsou většinou mnohem bolestivější. Kůže je červená, oteklá a horká na dotek. Středně silné popáleniny obvykle trvají asi týden, než se úplně uzdraví. Kůže se pak může ještě několik dalších dní oloupovat.

Silné spáleniny

Silné spáleniny někdy vyžadují návštěvu lékaře nebo i pobyt v nemocnic. Doprovází je bolestivé puchýře a silně zarudlá kůže Může trvat až dva týdny, než se pokožka plně uzdraví.

Dokonce i když nemusíte kvůli popáleninám vyhledat lékařskou pomoc, pravděpodobně budete muset zůstat doma a odpočívat, abyste se zotavili. Rozhodně není dobré popáleniny vystavovat dalšímu sluníčku.

Jak dlouho trvá bolest při popálení?

Bolest ze spáleniny se obvykle dostaví během 6 hodin a vrcholí přibližně po 24 hodinách. Bolest obvykle zmizí po 48 hodinách. Můžete ji snížit léky proti bolesti, jako je ibuprofen nebo aspirin.

  • Často se na popáleniny doporučuje nanášet Panthenol. Je dobré ho mít vždy při ruce
  • Zároveň je ale třeba myslet na to, že je nutné doplňovat tekutiny, aby byla pokožka rehydratovaná. Doporučují se až tři litry vody denně.
  • Nepropichujte si malé puchýřky. Nechte je a až prasknou,, ušetřete je mýdlovou vodou.
  • Ochlazujte kůži. Pomoci mohou studené obklady nebo koupele.
  • Jakmile se začnete olupovat, nestahujte si sami kůži. Jen ji dostatečně hydratujte. Obecně se loupání zastaví, když je kůže zcela vyléčena. U mírných až středně těžkých popáleniny by se mělo jednat o sedm dní , ale malé množství kůže se může loupat i několik dalších několik týdnů.
  • Někdy se radí použít na spáleniny máslo, které údajně pomáhá v léčení a zabraňuje riziku rakoviny. To je ale podle expertů jen povídačka. 
  • Naopak prý pomáhají mléčné výrobky. Ty mají na kůži uklidňující a hojivé účinky. Probiotický jogurt obsahuje živé probiotické kultury a enzymy a pomáhá léčit pokožku. Vychlazený jogurt nebo tvaroh zlehka namažte na popálenou kůži a nechte působit.