Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Víte, proč jsou sedadla v letadle modrá? Nejde jen o náhodu, ale záměr

Letadla, ilustrační foto
Letadla, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Prázdniny se přehouply do své druhé poloviny, celá řada lidí se ale na svou dovolenou teprve chystá. Možná i vy máte v plánu vydat se někam do zahraničí. A v takovém případě je většinou nejpohodlnější cestovat letadlem. Co když se ale létání bojíte?

Pro některé z nás může být letecká doprava tak trochu nepříjemná. Přece jen letíme vzduchem v kovové trubce plné vysoce hořlavého paliva. A taková představa je vskutku zneklidňující.

Věřte ale, že i na to letecké společnosti myslí. Snaží se vás proto uvést do co nejklidnějšího stavu. Napomoci tomu mají například také sedadla v letadle. Tedy abychom byli přesnější – pomoci tomu má jejich barva.

Sedadla v letadlech bývají modrá. Důvodem je, že tato barva má na mysl a tělo uklidňující účinky, vysvětluje server The Independent. Odborníci ze serveru Color Psychology doslova uvádějí. „Modrá barva naznačuje mír - je to barva klidného moře a jasného nebe, které jsou spojeny s vnitřním klidem, mírem a jasným myšlením. Bylo také zjištěno, že modrá zpomaluje srdeční frekvenci a dýchání, takže to může být dobrá barva na pomoc při meditaci nebo relaxaci.“

Shelly Zundellová, vedoucí pracovnice firmy Teague pro průmyslový design, na webové stránce společnosti Boeing dodává: „Cílem je dát letadlům více rezidenční pocit, relaxační barvy a klidné vzory.“

Studie z roku 2009 také zjistila, že barva modrá může lidi učinit kreativnějšími. Navíc vzbuzuje důvěru, což se v případě sedadel v letadle také může hodit.

Témata:  letectví a letadla

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy