reklama

Allen patřil stejně jako druhý zakladatel Microsoftu Gates k magnátům, kteří se rozhodli značnou část svého jmění věnovat na dobročinné účely. Podle dostupných údajů dal téměř dvě miliardy dolarů (45 miliard korun) na vědecké výzkumy, ochranu přírody, vzdělávací projekty či umění.

To vše si mohl dovolit zejména díky svému nápadu z roku 1974, kdy se spolužákem ze střední školy Gatesem vymysleli programovací jazyk Basic a o rok později založili ve městě Albuquerque v Novém Mexiku malou firmu s původně dvouslovným názvem Micro-Soft, která měla zprvu 15 pracovníků. Microsoft postupně ovládl světový trh s programy a nabobtnal až na téměř 130.000 zaměstnanců.

"Jako spoluzakladatel Microsoftu svým vlastním tichým a vytrvalým způsobem vytvářel magické věci, zkušenosti a instituce, čímž změnil svět," uvedl v prohlášení současný šéf Microsoftu Satya Nadella.

Allen z firmy po necelých deseti letech odešel a pod hlavičkou své nové společnosti Vulcan investoval jmění vydělané na softwaru do řady různých projektů od realitního byznysu přes vědecké patenty po výzkum vesmíru. Pořídil si rovněž několik sportovních klubů, mimo jiné basketbalový Portland Trail Blazers a Seattle Seahawks hrající americký fotbal. Kromě toho produkoval filmy.

"Paul nebyl spokojen se založením jedné společnosti. Zacílil svůj intelekt a soucit do druhého projektu zaměřeného na zlepšování životů lidí a posilování společenství v Seattlu a po celém světě," napsal Gates, který označil Allena za jednoho ze svých "nejstarších a nejlepších přátel".

Letos byl Allen americkými specializovanými médii veden mezi 50 nejbohatšími lidmi světa díky čistému jmění přes 20 miliard dolarů. Ve svém rodném městě Seattle byl jedním z hlavních mecenášů, když financoval knihovny, univerzity či výzkumná centra.

Usiloval rovněž o průnik do kosmu a stál u vzniku SpaceShipOne, prvního soukromého pilotovaného letounu, který se dostal v roce 2004 do výšky 100 kilometrů nad povrch Země považované za hranici vesmíru.

Média se velice zajímala o jeho objevitelskou práci pod mořskou hladinou, kde na různých místech světa našel řadu lodních vraků. K posledním velkým nálezům patřily letos v zimě pozůstatky americké letadlové lodě Lexington potopené za druhé světové války. Předtím objevil se svým týmem křižník Indianapolis, japonskou válečnou loď Musaši či italský torpédoborec Artigliere; všechny skončily na mořském dně ve 40. letech minulého století.

Allen se svým aktivitám věnoval naplno bez ohledu na to, že se u něj objevila rakovina. Poprvé mu lékaři sdělili osudovou diagnózu již ve 30 letech, což jej podle jeho vzpomínek konfrontovalo s realitou vlastní smrtelnosti a přimělo "dělat věci, které jste dosud nedělal".

Před několika týdny oznámil, že se u něj znovu objevil Non-Hodgkinův lymfom, zhoubné nádorové onemocnění lymfatické tkáně, z něhož se vyléčil v roce 2009. Ačkoli muž, který se nikdy neoženil a neměl děti, plánoval, že podstoupí agresivní léčbu, tentokrát již na nemoc nestačil.