Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Manželé Warrenovi: Skuteční démonologové, kteří inspirovali řadu hororů

Extrémní makeup
Extrémní makeup
Foto: Reprofoto YouTube

Když se řeknou jména Ed a Lorraine Warrenovi, někomu se mohou zdát povědomá. Fanoušci hororových filmů pravděpodobně hned ví, o koho jde. V oblasti paranormálních jevů jsou totiž tato dvě jména legendami. Warrenovi jsou manželé, jejichž příběhy inspirovaly nejednoho filmového režiséra.

Edward Warren Miney (1926 - 2006) a jeho žena Lorraine Rita Warren (1927) byli američtí démonologové. Ed, americký válečný veterán, byl také autorem knih, založených na jejich případech, a učitel. Lorraine je jasnovidka a médium.

V roce 1952 společně založili skupinu zabývající se vyšetřováním nadpřirozených záhad. Údajně spolu Warrenovi vyšetřovali přes 10 tisíc případů. Některé z jejich případů byly zpracovány filmovými tvůrci.

V domě, ve kterém Warrenova rodina žije, je otevřeno Okultní muzeum. V tomto muzeu jsou uchovávány všechny „posedlé“ předměty, se kterými se manželé během své kariéry setkali. V museu se nachází například Stínová panenka, která vchází lidem do snů a straší je k smrti, nebo satanistická loutka nalezená hluboko v lesích Connecticutu. Je zde také malé zrcátko, sloužící k vyvolávání duchů, nebo panenka Ragedy-Ann,která je zodpovědná za smrt jednoho mladého muže.

Hlavní expozicí muzea je známá panenka Annabelle. Annabelle má být zodpovědná za terorizování několika lidí. Panenka byla již několikrát vysvěcena knězem, ale Lorraine věří, že v ní stále zůstává zlá energie. Právě Annabelle je jednou z hlavních postav několika filmů, které byly vytvořeny podle příběhů známých manželů.

Annabelle

Mladá zdravotní sestřička Donna v roce 1970 dostala od své matky narozeninový dárek. Oním dárkem byla malá roztomilá panenka, kterou její matka zakoupila ve starožitnictví. Donna v té době žila v malém bytě společně se svojí spolubydlící. Panenku si vystavila na polici ve svém pokoji.

Netrvalo to dlouho a Donna i její spolubydlící si začaly všímat divných věcí spojených s panenkou. Nejprve se jim zdálo, že panenka se na polici mírně posunuje, nebo přepadává. Později nacházely panenku už na zcela jiných místech. Jednou se stalo, že ji Donna zanechala na gauči v obýváku a odešla do práce, když se vrátila panenka ležela na její posteli.

Panenka však nejen, že se přemísťovala, ona také zanechávala dívkám vzkazy. Ty vypadaly jako by byly napsané malým dítětem, stálo na nich: „Pomoc nám.“ Jednoho dne se na panence dokonce začaly objevovat červené skvrny vypadající jako krev.

Vyděšené dívky se rozhodly pozvat si médium. Médium se spojilo s duchem v panence. Duch vypověděl, že patří 7leté Annabelle Higgins, jejíž tělo bylo před lety nalezeno bez známek života. Duch řekl dívkám, že se s nimi cítí dobře a žádal je, aby s nimi mohl skrze panenku zůstat. Dívkám se ducha zželelo a rozhodly se panenku si ponechat.

Pak ale panenka začala napadat kamaráda dívek Loue. Když Lou u dívek jednou v noci přespával, probudil se v noci úplně vyděšený. U svých nohou uviděl Annabelle. Panenka se pomalu soukala po jeho těle až k hrudníku, do kterého ho následně několikrát udeřila mocným úderem. Mladý muž měl vyražený dech, kvůli čemuž nemohl dýchat. Nakonec upadl do hlubokého spánku. Ráno o svém zážitku dívkám pověděl.

Všichni byli natolik vyděšení, že se rozhodli kontaktovat kněze. Kněz jim později doporučil manžele Warrenovi. Ti začali případ děsivé panenky okamžitě vyšetřovat. Utvrdili se v tom, že v panence nežije duch malé dívky, ale je posedlá nelidskou existencí plnou zla. Tato zlá entita používala panenku jen jako zprostředkovatele a chtěla se dostat do těla některé z dívek.

Warrenovi se rozhodli vytvořit pro panenku speciální skříňku a umístit jí ve svém domě. Panenka byla od té doby nesčetněkrát posvěcena knězem. Podle manželů je lepší, když je panenka bezpečně uložena v jejich domě, než aby mohla páchat další zlo.

Rodina Perronových

Příběh rodiny Perronových se také stal předlohou jednoho úspěšného filmu. V roce 1971 se rodina přestěhovala do 14. pokojového domu na Rhode Islandu. Rodinu tvořila matka Carolyn, otec Roger a jejich pět dcer.

Divné věci se v jejich domě začaly dít hned záhy. První se jednalo o docela nenápadné přemísťování některých věcí. Pak ale Carolyn začala slýchávat divné zvuky. Divné věci pociťovaly i její dcery. Carolyn nakonec vyhledala historii jejich domu a zjistila, že v domě a jeho okolí zemřelo za podivných okolností spoustu lidí.

Carolyn také zjistila, že na pozemku domu žila někdy počátkem 19. století žena jménem Bathsheba Sherman. Ta byla vyznavačkou Satana a údajně existují důkazy, že měla podíl na smrti dítěte z jejího sousedství.

Obyvatelé domu byli postupně čím dál více vyděšeni. Po domě začali cítit zápach hnijícího masa, jejich nábytek začal levitovat a Roger ve sklepě cítil chladný dech na svém krku.

Rodina nakonec kontaktovala Warrenovi, kteří dělali v domě několik seancí. Během jedné seance Carolyn posedla neznámá entita. Carolyn mluvila cizím jazykem a levitovala. Přivolaný katolický kněz musel nakonec provést v domě vymýtání ďábla.

Příběh Annabelle a rodiny Perronových jsou jen jedny z mála případů, kterými se manželé zabývali. I přes důkazy, které manželé poskytovali, se stejně najde řada skeptiků, kteří jejich příběhům nevěří.

Témata:  horor duchové

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy