Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co s vaším tělem udělá obyčejná perlivá voda? Možná ji raději přestanete pít

Nápoj, ilustrační foto
Nápoj, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Perlivou vodu si čas od času dopřeje zřejmě každý z nás. Představuje osvěžující alternativu alkoholických a šumivých sladkých nápojů. Mnoho lidí ji také pije raději než obyčejnou neperlivou vodu. Ve skutečnosti to ale nemusí být tak dobrá volba.

Bublinky v perlivých vodách vznikají přidáním oxidu uhličitého. To ale zároveň znamená, že voda obsahuje slabou kyselinu uhličitou. Adam Thorne, zubař v londýnské Harley Street, varuje, že vedlejší účinky pití perlivé vody mohou být dost alarmující.

„Většina lidí netuší, že šumivé vody jsou extrémně kyselé - pH3 na měřítku kyselosti. Bublinky narušují vaši zubní sklovinu - a časem způsobují bolestivé, žluté popraskané zuby,“ cituje jeho slova deník The Independent.

Jak se ale zdá, ne všichni odborníci s takovým názorem souhlasí. Edmond R. Hewlett, mluvčí Americké dentální asociace, a profesor stomatologie tvrdí, že perlivé neochucené vody nám starosti dělat nemusí. Podle něj jsou nebezpečné pouze jejich ochucené protějšky.

„Víme, že častá konzumace kyselých nápojů může způsobit erozi zubní skloviny. Tyto aromatické přísady v mnoha šumivých nápojích způsobují kyselost a tak musí být považovány za potenciálně erozivní,“ vysvětluje.

Podle něj ale problémy se zuby působí aroma v minerálkách, které zvyšuje kyselost. a nikoliv samotné bublinky. Ty podle něj na zubní sklovinu vliv nemají. „Laboratorní studie ukázaly, že neochucené vody, ať už se jedná o klasické či šumivé, mají velmi nízký erozivní potenciál a nepředstavují riziko pro zubní sklovinu,“ uvedl Hewlett.

Zubař proto radí konzumovat ochucené vody s mírou. Pokud jde o šumivé vody bez příchuti, přiznává, že na závěry je ještě příliš brzy, protože o jejich vedlejších účincích dosud nebylo provedeno tolik výzkumů.

Pitím vod s bublinkami ale netrpí jen zuby. „Mohou také způsobit nadměrnou produkci plynu v trávicím traktu. To samozřejmě způsobuje nadýmání, říhání, plynatost,” říká doktor Simon Anderson, gastroenterolog z londýnské Bridge Hospital.

Varuje, že pití těchto nápojů může být nepříjemné až bolestivé pro osoby trpící syndromem dráždivého tračníku. Ten se projevuje nadýmáním, bolestí břicha, zácpou, průjmem a větry.

Perlivé nápoje mohou také vytvořit tlak v žaludku, což zvyšuje šanci, že se žaludeční šťávy budou vracet jícnem nahoru. To platí zejména u lidí, kteří často trpí pálením žáhy. Doktor Anderson proto doporučuje držet se nesycených nápojů.

Témata:  nápoje voda

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy