reklama

Původně byla tato směs používána americkou armádou za vietnamské války s cílem zničit rostlinstvo. Jde o kombinaci dvou herbicidů, konkrétně dichlorfenoxyoctové kyseliny a trichlorfenoxyoctové kyseliny.

Americká armáda poprvé použila směs v roce 1962 s cílem zničit rozsáhlé zalesněné plochy Vietnamu, které umožňovaly nepřátelům skrytý pohyb a ztěžovaly akce amerického letectva.

Vypálené rostlinstvo v předem vytipovaných rozsáhlých oblastech měly odkrýt důležité zásobovací trasy vietnamské armády a odkrýt základny, které měly být snáze bombardovány.

Agent Orange byl rozprašován z letadel, vrtulníků i pozemních vozidel na lesy a na zemědělskou půdu během operace Ranch Hand. Celkově armáda rozprášila na 70 tisíc tun směsi, která měla vyhubit vše živé. Kromě rostlinstva ale zabíjela i lidi.

Vedlejším produktem směsi byl totiž vysoce jedovatý dioxin, která má na lidský organismus devastující účinky. Při rozprašování mu byly vystaveny miliony vietnamských obyvatel.

Dioxin způsobuje vážné záněty kůže, plic a sliznic. Projevuje se plicními nemocemi a může končit smrtí. Látka ale zasahuje i oči, játra a ledviny a způsobuje rakovinu.

Odhaduje se, že jen za války látka zabila na 400 tisíc lidí. Směs ale postihla i lidi, kteří do zasažených oblastí přišli až po válce a nepřišli s ní do přímého kontaktu.

Miliony z nich včetně novorozených dětí začaly trpět rakovinou, mentálními poruchami, defekty a deformacemi těla. Účinky látky jsou ve Vietnamu pozorovány dodnes, desítky let po konci války se totiž stále rodí děti postižené těmito příznaky.

Největšími výrobci směsi Agent Orange byly americké agrochemické firmy Monsanto a Dow Chemical. Svůj podíl na této látce ale měli i Češi. Jedna z nedílných slože výsledné směsi se totiž od roku 1965 vyráběla i v Československu v chemičce Spolana Neratovice a skrze prostředníky byla prodávána na americké letecké základny ve Vietnamu.

Výroba se ale neobešla bez komplikací. Desítky zaměstnanců Spolany, kteří se podíleli na výrobě pesticidu, vážně onemocněly. V roce 1968 proto byla výroba ukončena a provoz byl uzavřen.