reklama

Každým rokem jsou mořské vlny vyšší a ničivější. Podle nové studie navíc bude čím dál hůř. Vědci totiž objevili vztah mezi zvyšující se teplotou mořské vody a silou vln. Podle všeho platí, že čím je voda v ní teplejší, tím je vlna ničivější.

Jelikož vlny vznikají vzájemným působením větru a vody, nemělo by vlastně jít o nic překvapujícího. Přesto podobná dlouhodobá studie na téma důsledků klimatických změn na mořské vlny doposud nevznikla. O zvyšujících se vlnách a jejich pozměněném chování se ale ví již delší dobu.

Nová studie potvrdila, že mezi silou vln a teplotou vody jistý vztah opravdu existuje, neznamená to však nutně, že klimatické změny stojí za ničivějšími dopady živlu. „Studie ukazuje, že síla vln na celém světě může být důležitým indikátorem globálního oteplování,“ říká profesor Inigo Losada.

Výška a síla vln se tak může zařadit mezi další indikátory, jako je koncentrace oxidu uhličitého, výška mořské hladiny nebo teplota vzduchu. Na vlny však lze pohlížet i jako na možné ohrožení.

Hrozí, že může přibýt hrozivých vln tsunami. Před více než 14 lety pohřbila jedna taková přes 225 tisíc lidí napříč Indickým oceánem. Síla vln přitom každým rokem roste o dalšího půl procenta, při další podobné katastrofě by tak mohlo být obětí ještě mnohem víc.

Jak konstatují vědci ve zmíněné studii, už nyní představují vyšší vlny problém pro zaoceánské výletní lodě, dopravní tankery i obyčejné rybáře. S každým rokem jsou přitom potíže větší a větší.