Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novozélandští vědci zaznamenali rekordně velkou vlnu

Obří vlny
Obří vlny
Foto: Pixmac

Wellington - Novozélandští vědci zaznamenali nejvyšší vlnu na jižní polokouli v rámci dosavadních měření. Vlna měřila 23,8 metru a v úterý ji zaznamenala bóje u Campbellova ostrova, který leží více než 650 kilometrů jižně od Nového Zélandu. Informovala o tom novozélandská meteorologická služba. Na severní polokouli už byly zaznamenány větší vlny.

Vlnu o výšce osmipatrové budovy způsobila tlaková níže a vítr o rychlosti 120 kilometrů za hodinu, řekl BBC oceánograf Tom Durrant z meteorologické služby.

Meteorologická služba bóji se solárním napájením na místě instalovala v březnu. Oblast se vyznačuje silnou bouřkovou aktivitou, ale před instalací bóje tam nebylo snadné vlny měřit. Zařízení pracuje vždy 20 minut jednou za tři hodiny. Podle Durranta je tedy možné, že bouře způsobila i vyšší vlny, které bóje nezaznamenala.

Světová meteorologická organizace rekordní výšky jednotlivých vln nezaznamenává. Místo toho vede záznamy o takzvané signifikantní výšce vlny, tedy střední výšce třetiny nejvyšších vln.

Během bouře u Campbellova ostrova dosáhla signifikantní výška vlny 14,9 metru. To je rekord pro jižní polokouli, nicméně v severním Atlantiku v roce 2016 naměřila bóje signifikantní výšku vlny 19 metrů, uvedl Durrant.

Témata:  moře vědci vlny / tsunami příroda Nový Zéland

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.