reklama

Kofein je vůbec nejčastěji používaná psychoaktivní látka na světě. Ve většině zemí je jeho hlavním zdrojem káva. Jeden hrnek tohoto nápoje obsahuje průměrně 100 mg kofeinu. O něco méně je však rozšířené povědomí, že i čaj je poměrně významným zdrojem kofeinu. Na jeden hrnek černého čaje ho v průměru připadá 33 mg.

Vědci z University College Dublin se proto rozhodli zjistit, jaký efekt má konzumace čaje na těhotenství. Studii publikovali v medicínském časopise The American Journal of Clinical Nutrituon a o jejích výsledcích informuje deník The Independent.

Výzkumníci se zaměřili na oblast, kde je čaj hlavním zdrojem kofeinu a ke studii využili data od zhruba 1000 irských žen. Sledovali přitom průměrné množství kofeinových produktů, které ženy užívaly v rané fázi těhotenství. Tato data pak výzkumníci porovnali s lékařskými záznamy o novorozencích. Především se pak soustředili na jejich porodní váhu a gestační stáří v době porodu. (Gestační stáří je počítané od oplodnění vajíčka).

Přestože hlavním zdrojem kofeinu byl čaj (v 48 procentech), hned za ním se držela káva (v 39 procentech). U skupiny s nejvyšší spotřebou této látky bylo riziko, že se dítě narodí s nestandardně nízkou vahou nebo nízkým gestačním věkem dvakrát vyšší, než obvykle. Výsledky přitom byly stejné bez ohledu na zdroj kofeinu.

Mezi odborníky nepanuje shoda, jaké množství kofeinu je při těhotenství ještě bezpečné. Světová zdravotnická organizace například uvádí 300 mg denně. Jiné organizace, které studie citovala, uvádějí méně, než 200 mg. Sami autoři studie zjistili, že zvýšené riziko představují i nižší dávky. Přesné množství sice neuvádějí, doporučují však konzumaci kávy i čaje v době těhotenství omezit.