reklama

Nepříjemné ranní nevolnosti zná téměř každá žena, která někdy byla těhotná. Pojem „ranní“ je samozřejmě poněkud nepřesný, protože stav, kdy nastávající mamince není dobře, se může stejně tak objevovat v poledne nebo večer. Ale tento detail teď ponechme stranou.

Máme dobrou zprávu - ranní nevolnost u většiny žen zmizí po prvním trimestru, ale u malého počtu žen mohou trvat po celou dobu těhotenství. Otázkou je, proč vlastně ženám bývá tak špatně, že častokrát zvrací? Na odpověď zřejmě narazili vědci z Coloradské univerzity.

Podle expertů je nevolnost určitý vyrovnávací mechanismus, který pomáhá tělu vyhnout se toxinům z ryb či drůbeže, které matka konzumuje. Také se často říká, že pokud máte ranní nevolnost, je to znakem, že dítě bude silné.

Obecně navíc platí, že by se žena v těhotenství měla vyhýbat nejen alkoholu, cigaretám a drogám, ale také syrovému masu – včetně sushi se syrovou rybou, syrovým vajíčkům, rybám s vysokou koncentrací rtuti či potravinám, které mohou obsahovat bakterii známou jako listerie. Zapomeňte tedy třeba i na tatarák - ten je pro těhotné zapovězený. 

Jak s ranní nevolností zatočit?

Léčba ranní nevolnosti není obvykle nutná, protože často sama od sebe zase ustoupí. Pokud chtějí maminky v krizové době nevolnost alespoň zmírnit, doporučují lékaři vynechat velká jídla a raději konzumovat malé porce v průběhu celého dne.

V některých případech mohou pomoci i určité léky proti zvracení pro zmírnění příznaků. Je ale vždy nutné vše konzultovat s lékařem nebo lékárníkem. Pokud maminka nechce brát žádné léky, mohou jí pomoci i přírodní látky jako je máta a zázvor.