reklama

Čemu věřit a co je už dávno překonaný mýtus? Možná jste i vy hodně informací pokládali za pravdivé, ale dnes už víme, že nemají žádnou váhu. Podívejte se na jedny z největších fám o potravinách a stravování.

Všechny diety jsou špatné

Ne všechna omezení, která se týkají stravy jsou na škodu. Vědci zjistili, že konzumace surovin, které se běžně vyskytují v středomořské kuchyni, prospívá postavě i zdraví. Základ této stravy tvoří zelenina, ovoce, luštěniny, ryby, pestrá nabídka mořských plodů a olivový olej. Dokonce při konzumaci takových jídel snížíte riziko vzniku rakoviny tlustého střeva o 25%, rakoviny prsu o 15% a rakoviny prostaty o 10%. Méně známé je, že podobně funguje i severská strava, která obsahuje hodně ryb, obilovin a zeleniny.

Když budu pít hodně mléka, budou moje kosti a zuby silnější

Mléko díky obsahu vápníku posiluje pevnost kostí i zubů, ale ne do takové míry, abychom ho brali jako primární potravinu, která zabrání zlomeninám. Mnohem více si pomůžeme zvýšením vitamínu D, který má na naše kosti a zuby větší vliv. Díky 20letému výzkumu na 1,2 milionech lidí vědci došli k závěru, že každodenní pití mléka nepomůže předejít zlomeninám a výrazně nezpevníte kosti ani zuby. Pokud však denně přijmeme 800 až 1000 mg vitaminu D, výrazně snížíme riziko vzniku osteoporózy a prospějeme našemu chrupu.

Pití většího množství kávy škodí tělu

Mnoho lidí se snaží omezit kávu nebo s ní skoncovat úplně. Nejčastějším důvodem je dehydratace, kterou má káva způsobovat. Výzkumy ale ukazují, že 3 šálky kávy denně mohou snížit riziko vzniku demence o 25% a klidně si dopřejte i 5 šálků. Ty mají vliv při „ochraně" před Alzheimerem. Káva pomáhá mozku, aby správně fungoval, zlepšuje naše kognitivní schopnosti a působí dobře na nervy. Pokud i přesto máte strach z dehydratace, dopřejte si během dne více tekutin a máte po starostech.

Pikantní jídla škodí žaludku

Ostřejších jídel se být nemusíte, tohle je jen mýtus. Samozřejmě vám nikdo nedoporučuje ládovat se jen chilli nebo wasabi, protože i zde platí zásadní pravidlo - všechno s mírou. Například dochucování jídel pálivou paprikou snižuje podle některých studií riziko úmrtí o 13%. Pikantní jídla mohou působit jako přírodní antibiotika, zlepšují střevní mikroflóru a také pomáhají předcházet obezitě (zlepšují metabolismus), ateroskleróze nebo diabetu. Pikantní jídlo působí jako přírodní antioxidant.

Popcorn je nezdravý stejně jako jako chipsy

Když jdeme do kina, málokdy odoláme a nekoupíme si popcorn. A přiznejme si to – řada z nás si ho dělá i doma. Věřte nebo ne, ale miska popcornu vám rozhodně neuškodí. Pokud si jej dáte čistý bez soli a másla, přijmete minimum tuků ale za to výrazné množství kvalitních antioxidantů. Popcorn chrání tělo před cukrovkou a pomáhá bránit usazování cholesterolu.

Je lepší jíst vícekrát denně malé porce

Tohle je jedna z nejčastějších rad, které se doporučují při hubnutí – ale není to tak docela pravda. Vědci porovnávali dvě skupiny lidí – jedna jedla třikrát denně, druhá šestkrát. Samozřejmě skupina, která jedla častěji, přijímala menší dávky potravy. Výsledky dokazují, že skupina, která jídla vícekrát denně nezaznamenala výrazné snížení hmotnosti a pociťovala chuť na jídlo stejně. Směrodatné je totiž množství přijatých kalorií, které byste měli denně zkonzumovat a je už jen na vás, do kolika jídel denně jejich rozdělíte.

Hnědá rýže je lepší než bílá

Některé druhy hnědé rýže mohou být škodlivé. Jelikož hnědá rýže obsahuje "slupku", může se v ní zadržovat nebezpečný arzén, který se sem dostane z půdy. V hnědé rýži může být až o 80% více arsenu než v bílé rýži. Vsadit byste proto měli na kvalitního ověřeného výrobce bez ohledu na to, zda jde o hnědou nebo bílou rýži.

Zelená čaj tělu prospívá

Zelený čaj byste určitě neměli pít v neomezeném množství. I když má zelený čaj antioxidační účinky a příznivě ovlivňuje zdraví našeho organismu, všeho moc škodí. V příliš velkém množství může zatížit naše játra. Doporučují v průměru 3 šálky denně, což je asi 700 až 800 ml. Rozhodně byste zeleným čajem neměly nahrazovat příjem čisté vody. I zde platí, že nic se nemá přehánět.