Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Závadné maso není jen to polské. Odhalujeme tajemství potravinářského průmyslu

Hovězí maso
Hovězí maso
Foto: Pixabay

Ve velké většině supermarketů nalezneme desetitisíce výrobků. Neexistují v nich roční období. Čerstvá rajčata, která vyrostla někde v zahraničí, si tam můžeme koupit po celý rok. Z masa zmizely kosti. Co ale vlastně kupujeme a co před námi potravinářský průmysl ukrývá?

Ve 30. letech 20. století přišly řetězce rychlého občerstvení s novinkou. Začaly své výrobky prodávat zákazníkům přímo do auta a v kuchyních zavedly tovární systém. Zaměstnanci těchto malých restauračních zařízení posléze opakovali jeden a ten samý jednoduchý úkon stále dokola. To je učinilo jednoduše nahraditelnými a jejich mzdy klesly na minimum. 

Řetězce s rychlým občerstvením od potravinového průmyslu následně vyžadovaly jednotnou kvalitu a jednotnou výrobu potravin. Staly se z nich ohromné společnosti, které chtěly uzavírat obchody jen s velkými dodavateli. Pracující zemědělci na etiketách v supermarketech nemají se současnými trendy v potravinářství nic společného. V obchodech můžeme podlehnout iluzi rozmanitosti, ale ve skutečnosti stojí za většinou prodávaných výrobků jen pár velkých firem. 

Extrémním důsledkem tohoto vývoje jsou kuřata v drůbežárnách, která pomalu neunesou svou vlastní váhu, a krávy krmené kukuřicí. Ta jim sice dodá živiny pro rychlý růst svalové hmoty, ale podle některých výzkumů výrazným způsobem přispívá k mutacím bakterie escherichia coli. Tyto bakterie se přirozeně vyskytují ve střevní mikroflóře teplokrevných živočichů, avšak jejich mutace, např. e. coli 0157:H7, jsou pro zdraví člověka nebezpečné. Odhalení tohoto patogenu v hovězím mase vedlo k jeho opakovanému stahování z obchodů v USA. V roce 1993 se stalo požití hamburgeru infikovaným e. coli 0157:H7 příčinou úmrtí malého dítěte. 

Tlak na efektivitu a stále větší zisky neumožňuje změnu systému. Pokud by krávy dostávaly po dobu pěti dní namísto kukuřice trávu, vyloučily by až 80 % escherichia coli z těla ven. Potravinářský průmysl ovšem upřednostňuje technická řešení, a proto se maso proplachuje čpavkem. Tato procedura údajně zahubí všechny přítomné mikroorganismy.

Za jídlo chceme platit co nejméně a velké společnosti chtějí vydělávat. Státy dotují produkci kukuřice, pšenice a sojových bobů, které jsou základem většiny potravin v supermarketech. Kukuřice, pšenice a sojové boby jsou průmyslově upravovány a smíchávány s dalšími látkami, jež z nich udělají téměř cokoliv. Hlavně aby to bylo sladké, slané nebo tučné. Právě tyto chutě jsou totiž v přírodě nejvzácnější. Nadměrný příjem takových potravin vede k výkyvům produkce inzulinu a k postupnému ničení trávicí soustavy. Cukrovka a obezita se rozšiřují nejen u dospělých, ale i u dětí. 

Potravinářský průmysl je zasvěcený efektivitě a ovládá ho několik velkých hráčů. Zoufale se bránil povinnosti uvádět místo původu na popiskách u potravin, ale nakonec podlehl. To byl jeden z prvních úspěchů. Zveřejňování skandálů jako jsou otřesné podmínky, ve kterých musí zvířata ve velkochovech žít, spotřebitele opakovaně vede k hledání alternativ.

Témata:  potraviny maso

Související

Aktuálně se děje

17. září 2025 13:01

Svatba jako řemen. Kamila Nývltová se vdala podle arabských zvyků

Kamila Nývltová odhalila, že za partnera Eddieho se bude vdávat na etapy. První svatbu podle arabských zvyků už má zdárně za sebou. Českým úřadům to ale nestačí, takže v příštím roce se uskuteční druhá veselka. 

Zdroj: Ludmila Plachá

Další zprávy