Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pět šílených experimentů, jejichž výsledky nikoho (ne)překvapily!

vzdělání
vzdělání
Foto: Pixabay

Nevyzpytatelné jsou cesty vědy. A mnozí vědci se snaží najít k poznání nové stezky. Ne všechny však vedou ke kýženému cíli a spousta z nich je slepá. Nebo jsou tak bláznivé a výsledek cesty poznání tak zjevný, že se po nich vydá jen ten nejzaťatější vědec. Vybrali jsme pro vás pět skutečně bizarních experimentů jejichž výsledky doopravdy „překvapily“.

5) Žlutá zimnice a doktor Stubbins Ffirth

Stubbins Ffirth byl mladý filadelfský lékař, kterého na začátku 19. století trápili letní epidemie žluté zimnice. Obětavý lékař měl vlastní teorii. Podle něj za nemoc mohlo horko, jídlo a hluk. A bylo je zda jste či nejste v kontaktu s nemocným. Ffirth se to rozhodl dokázat v pravdě heroickým experimentem. Pořezal se a do ran si nalil čerstvé černé zvratky jednoho z pacientů. Poté si je nakapal i do oči. Dokonce je vařil v hrnci a inhaloval. Nakonec si jich dopřál plnou sklenici. Výsledek? Zůstal zdráv! Je potřeba na obranu jeho experimentu dodat, že zjištění, že virus žluté zimnice se šíří komářím štípancem přišel až o mnoho let později.

4) Výraz ve tváři

Mladý psycholog Carney Landis se ve své absolventské práci z roku 1924 rozhodl studovat výraz v lidské tváři. Chtěl zjistit, zda se u lidí výrazy při stejných vjemech liší. Nakreslil tedy svým kolegům na obličeje čáry, aby jejich reakce viditelnější a poté své studijní objekty začal stimulovat. Nejdříve účastníci experimentu hladili koťátko, poté čuchali amoniak, prohlíželi si pornografický obrázek, sáhli do kbelíku plného slizkých žab. Nakonec jim dal Landis krysu a řekl jim ať ji useknou hlavu. Až na jednoho všichni odmítli. Landis tedy usekl hlavu kryse sám. Výsledek? Šok a zhnusení vyjadřovali účastníci experimentu podobnými výrazy ve tváři. Ba i slovy na konto vědce.

3) Lze vychovat ze zvířete člověka?

Tak tuto otázku si položil v roce 1931 psycholog Niles Kellogg. Nějakým záhadným způsobem se mu podařilo přesvědčit manželku a ke svému desetiměsíčnímu synovy Donaldovi si pořídil i sedmiměsíční samičku orangutana Guu. Guu a Donalda vychovával naprosto stejně a orangutani mládě skutečně prospívalo ba v mnoha testech Donalda předstihlo. Po devíti měsících se však vše zadrhlo. Opička se nenaučila mluvit a ve vývoji začala zaostávat. Naopak Donald se od opičky naučil žádat o potravu skřeky. To už bylo na paní Kelloggovou moc a Gua musela z domu. Výsledek? Ne, doopravdy ze zvířete, byť je člověku velmi blízké, člověka nevychováte.

2) Noc se sexy dívkou

Se zajímavým experimentem přišel v roce 1978 psycholog Russell Clark ze Státní floridské univerzity. Vyslal do kampusu atraktivní dívku, která oslovovala přítomné pány se zajímavou nabídkou: „Ahoj! Přijdeš mi velmi přitažlivý! Nechtěl bys se mnu strávit noc?“ K „překvapení“ vědce na nabídku kývlo 75 % oslovených pánů! Zbytek mužů odmítl s tím, že jsou ženatí. Experiment proběhl i s atraktivním mužem, který oslovoval dívky a ženy. Dámy jej ovšem všechny odmítly!

1) Tři Ježíšové na jednom pokoji

Jeden z nejvýznamnějších sociálních psychologů 20. století Milton Rokeach, přišel s experimentem, který více než vědu připomínal dobrý vtip. Rokeach pracoval v roce 1959 v nemocnici v Ypsilanti v Michiganu na psychiatrii. Tři jeho pacienti se považovali za Ježíše Krista. Rokeache tedy napadlo všechny tři pány sestěhovat na jeden pokoj a sledovat, co se stane. Pánové se nejdříve pustili do tvrdých hádek o to, kdo je svatější a kdo je tedy syn boží. Po týdnu se situace uklidnila a soužití tří pacientů bylo takřka idylické. Při rozhovorech s lékaři to pacienti velmi jednoduše vysvětlili. Všichni tvrdili to samé: „Ti dva spolubydlící jsou blázni, když tvrdí, že jsou Ježíš! Ježíš jsem jen já! Ale já je chápu a mám s nimi trpělivost.“ Výsledkem byla odborná kniha Tři Ježíšové z Ypsilanty, podle které vznikla divadelní hra, dvě opery a černá filmová komedie. 

Témata:  věda psychologie psychiatrie USA nemoci vzdělání

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy