reklama

Život a hvězdná kariéra

Rodák afroamerického původu z Indiany Michal Jackson se narodil roku 1958 jako jedno z devíti dětí. Svou kariéru započal už jako chlapec, kdy se svými sourozenci založili hudební skupinu The Jackson 5. Souběžně s tím, když bylo Michaelovi pouhých 12 let, rozjíždí sólovou kariéru. Jeho následná hvězdná dráha odstartovala albem Thriller, které si i dnes drží post nejprodávanějšího alba světa. Posléze přinesl Michael další legendární věc, kterou se zapsal ho historie, tzv. Moonwalk k písni Billie Jean. Tento taneční krok i dnes napodobuje spousta umělců.

Zdroj: YouTube

Po albu Thriller následovalo album Bad, které se stalo druhým nejprodávanějším albem všech dob. Jackson se následně rozhodl ve svých písních zaměřit na trochu jiný žánr, než se objevoval na jeho předchozích albech, a tím byl beatbox. Díky svým rozsáhlým hlasovým dispozicím to šlo snadno a vniklo album History.

Jackson spolupracoval s nahrávacím studiem Sony, které chtělo jeho písně zařadit především jako diskotékovou hudbu, proto vzniklo album Blood on the Dance Floor, se kterým se Jackson nikdy nespokojil a chtěl opět navázat na svůj předchozí úspěch. Nazpíval album Invincible, to se ale nahrávací společnosti nelíbilo a snažila se, aby Jackson neměl komerční úspěch a byl tak nucen prodat svůj podíl na ATV katalogu, což je největší katalog práv na hudbu ve světě. Díky němu také vlastnil práva na písně kapely Beatles nebo Elvise Presleyho.

Jackson byl během svého života dvakrát ženatý. Jeho první ženou byla Lisa Marie Presley, dcera legendárního Elvise Presleyho. O této svatbě se spekulovalo, že byla uspořádána pouze proto, aby napravila Jacksonou reputaci kvůli jeho probíhajícím soudům. Manželství se nakonec během dvou let rozpadlo. Druhou Jacksonovou ženou byla zdravotní sestra Debbie Rowe, se kterou měl dvě děti Prince Michaela Jacksona I. a Paris Jackson. I toto manželství vydrželo jen krátce a po třech letech skončilo rozvodem. Debbie Rowe přenechala opatrovnictví obou dětí Michaelovi. Nejmladší syn Prince Michael Jackson II. se narodil náhradní matce, jejíž totožnost není známá.

Nemoc a plastické operace

Na konci 80. let proletěla světem zpráva o tom, že si Jackson nechává bělit kůži, protože touží po tom, stát se bělochem. Jacksonovi skutečně začala světlat kůže, ale spekulace o bělení kůže vyvrátil Jacksonův dermatolog, který potvrdil informace o tom, že zpěváka postila vzácná nemoc vitiligio, při které dochází k výpadkům pigmentu. Michael se svoje potíže snažil maskovat nejdříve tmavým, posléze i světlým make-upem, nechal si dotetovat obočí a oblast kolem rtů. O své nemoci poprvé promluvil v Show Oprah Winfreyové, kde uvedl, že nemoc zdědil z otcovy strany. Nemoc se také projevila i u jeho staršího syna.

První plastickou operaci podstoupil v roce 1979, kdy si nechal upravit nos, avšak ne z vlastního rozmaru, ale kvůli nehodě při taneční zkoušce, kde si nos zlomil. V roce 1984 si nos nechal operovat znovu a opět kvůli nehodě, při které prodělal popáleniny druhého stupně. Při natáčení reklamního videa pro společnost Pepsi došlo k předčasnému odpálení pyrotechniky a zpěvák utrpěl popáleniny převážně na obličeji. V roce 1987 si nechal udělat dolíček na bradě, i když tuto operaci nejdříve popíral. Skutečný počet Jacksonových operací není znám a dodnes se o tomto tématu žhavě spekuluje.

Soudy a údajné sexuální obtěžování

Jackson byl několikrát nařknut ze sexuálního obtěžování dětí. Poprvé ho obvinil americký zubař v roce 1993, který tvrdil, že Jackson zneužívá jeho třináctiletého syna. Soudní řízení bylo odvoláno poté, co Jackson poskytl rodině odškodnění v hodně více jak 20 milionů dolarů. Avšak po Jacksonově smrti spáchal zubař, který ho žaloval, z nevyjasněných důvodů sebevraždu.

Druhému obvinění ze sexuálního obtěžování nezletilých čelil zpěvák v roce 2003 od 13letého chlapce Gavina Arvize. Jackson byl nařčen kvůli tom, že s dětmi spával v jedné ložnici a posteli. Otevřeně pak přiznal, že to skutečně dělal, avšak pouze na přání dětí a se souhlasem rodičů. Na svém chování neshledával nic špatného a tvrdil, že takto by se měl chovat každý, aby nezpřetrhal křehké rodinné vazby. Soudní psycholog o zpěvákovi prohlásil, že ho nelze pokládat za pedofila, jeho chování podle něj pramení z touhy vrátit se do ztraceného dětství. Jacksonovi hrozilo 20 let vězení, ale obvinění byl nakonec zproštěn. Během dvou let, mezi kterými se proces táhl, se zpěvák stal údajně závislým na uklidňujícím léku a uchýlil se do ústraní. Ačkoliv se jeho vina neprokázala, jeho kariéra utrpěla nenávratné šrámy.

Smrt opředená záhadou

Píše se 25. červen 2009 a zdravotní centrála obdržela zprávu z Jacksonova sídla, že muž v bezvědomí potřebuje pomoc. Zdravotníci během tří minut dorazili na místo, avšak zpěvák už nedýchal. Následná resuscitace probíhala ještě více než hodinu, poté byl v nemocnici oficiálně prohlášen za mrtvého.

Příčinou smrti byla otrava silným sedativem, které zpěvák užíval proti nespavosti. Léky mu předepsal jeho osobní lékař, kardiolog Conrad Murray. Po dlouhém vyšetřování a následné koronerově zprávě byla Jacksonova smrt prohlášena za vraždu a obžalován byl právě Murray. Ten byl obviněn z neúmyslného zabití, ale na kauci propuštěn, a následně stanul před soudem, kde mu hrozily 4 roky vězení. Nakonec byl však jednohlasně všemi členy poroty shledán vinným z neúmyslného zabití a poslán do vězení. Murray byl z vězení propuštěn v roce 2013 po necelých dvou letech.

Zajímavosti:

  • Ačkoliv byl Jackson považován za mistra tance, nikdy nebral žádné hodiny. Uměl dokonce i skvěle stepovat.
  • Hrál na spoustu hudebních nástrojů, byl milovník vážné hudby a vášnivý čtenář.
  • Spal v kyslíkovém stanu, především kvůli svojí nemoci, ale také z kosmetických důvodů. Kvůli tomu také nosil i roušku přes obličej. Údajně měl být alergický na slunce a bál se neblahého dopadu na jeho kůži.
  • Měl rád kouzla a magii, dokonce pro kouzelníky ,,Siegfried and Roy" napsal píseň ,,Mind is The Magic".
  • V dětství měl být údajně psychicky i fyzicky týrán svým otcem. Jedním z podnětů k této spekulaci byl fakt, že svého otce neoslovoval jinak, než křestním jménem.
  • Jackson kromě obvinění ze sexuálního zneužívání čelil také žalobě kvůli padělání písní, veškeré spory však vyhrál.
  • Jeho dobrým přítelem byl Macaulay Culkin (Kevin z filmu Sám doma) který je kmotrem jeho synů a pomáhal mu také budovat plány k sídlu Neverland.
  • Účastnil se mnoha humanitárních projektů. Spolupracoval například na vytvoření charitativní písně We Are the World, která se stala nejúspěšnějším singlem v historii a výtěžek za prodané kusy byl věnován na pomoc proti hladomoru. Sám Jackson se vzdával honorářů ve prospěch charity. Za svůj život údajně věnoval na dobrou věc 300 milionů dolarů.

Zdroj: YouTube
  • Za tuto činnost byl oceněn americkým prezidentem Ronaldem Reaganem a za podporu 39 charitativních institucí byl zapsán do Guinessovy knihy rekordů.
  • Svými texty poukazoval především na světové problémy jako jsou rasismus, násilí, hladomor, drogy či zhoubné nemoci.
  • Za album Thriller obdržel 7 cen Grammy a bylo zapsáno do Guinessovy knihy rekordů jako nejprodávanější album všech dob. Během života obdržel celkem 13 cen Grammy. American Music Award mu udělili titul Umělec století.
  • Jackson se spolupodílel také na hudbě k filmům a seriálům jako například Zachraňte Willyho 1, 2, Simpsonovi, E.T. - Mimozemšťan, Moonwalker, Kapitán EO, Čaroděj nebo Superman.
  • V roce 1996 vystoupil Jackson také v Praze na Letné, kde odstartoval svoje turné k albu History. Setkal se také s tehdejším prezidentem Václavem Havlem.