reklama

Letošní WSOP začala 9. července a zapojilo se do ní 6737 hráčů ze 79 zemí, počet účastníků tak byl pátý nejvyšší v historii. Liberecký hráč Růžička prošel do finále jako šestý v pořadí. Získal 27 milionů žetonů, s nimiž půjde k závěrečnému stolu. Před finále je v čele pořadí Američan Cliff Josephy, který si přináší 74 milionů žetonů.

Finále WSOP začne 30. října v Las Vegas a vítěz by měl být znám 1. listopadu. Kromě osmi milionů dolarů získá také mezi hráči vysoce ceněný šampionský náramek. Druhý hráč získá 4,66 milionu dolarů (114 milionů Kč), celkem si mezi sebe osm poražených finalistů rozdělí 17,4 milionu dolarů (427 milionů Kč).

Česko už v minulosti zastoupení na finále WSOP mělo. V roce 2011 usedl k hracímu stolu v Las Vegas Martin Staszko, který nakonec skončil na druhém místě a odnesl si 98 milionů Kč. V souboji o titul neoficiálního mistra světa v pokeru Staszko v dramatickém souboji plném zvratů podlehl Němci Piu Heinzovi.

Vítězství ve finále Světové série (WSOP) je nejvyšší metou hráčů pokeru. Koná se od roku 1970 a šampion se může těšit na mnohem větší finanční obnos, než získá například vítěz tenisového grandslamu či golfového turnaje major.

Nejpopulárnější variace pokeru se nazývá Texas Hold'em. Cílem hry je sestavit co nejsilnější výherní kombinaci pěti karet z celkových sedmi rozdaných. Dvě karty má každý hráč v ruce, zbylých pět karet společných pro všechny hráče se postupně vykládá na stůl. Dalšími rozšířenými variantami jsou Omaha Hold'em, 7 Card Stud či Omaha High Low.

Živá hra se odehrává většinou v kasinech či pokerových klubech. U stolu sedí zpravidla od dvou do deseti hráčů. V České republice se první pokerový turnaj uskutečnil v roce 2001, velký rozmach ale zažil až o pět let později. Nyní si milovníci této hry mohou například v Praze denně vybírat z několika turnajů.

Od konce 90. let se těžiště pokerových bitev postupně přesouvá na internet. Z internetových turnajů s nízkým startovným pak nejúspěšnější hráči mohou proniknout až do samotného živého finále WSOP.