Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z poslední komunikace pilotů s věží mrazí na zádech. Vyptávali se na počasí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Rostov na Donu - Celé Rusko se ještě stále vzpamatovává z pádu letadla v Rostově na Donu, kde zahynulo všech 62 lidí na palubě. Vyšetřování ovšem běží naplno a na veřejnost se tak dostala komunikace pilotů s řídící věží.

A z audiozáznamu vyplývá, že posádka boeingu letecké společnosti FlyDubai dlouhé minuty před hrozivým pádem s dispečery na zemi rozebírala počasí.

Podle svědků totiž nad rostovským letištěm v noci z pátka na sobotu vydatně pršelo a k tomu ještě foukal silný nárazový vítr. K tomu byla navíc tma, takže opravdu nešlo o rutinní přistání.

Za kniplem havarovaného letounu s 55 pasažéry na palubě seděl na pozici hlavního pilota Kypřan Aristos Sokratous, druhým pilotem byl Španěl Alejandro Álava Cruz.

Piloti s řídící věží komunikovali anglicky a rusky a opakovaně se vyptávali, zda se počasí nelepší a jaká je viditelnost. Řídící věž je na oplátku informovala o aktuální situaci a jakýchkoli změnách.

I když ze sedmiminutové nahrávky není poznat, že by piloti začali jakkoli panikařit, na samém jejím konci je slyšet, jak začnou být hlasy posádky vzrušené. V té chvíli byl boeing letící z Dubaje asi 600 metrů nad zemí.

O několik sekund později minul letoun ranvej, narazil do země a explodoval. Trosky a úlomky se rozletěly stovky metrů daleko, nikdo na palubě neměl šanci přežít.

Letoun společnosti FlyDubai nebyl jediný, který ve špatném počasí mířil v sobotu brzy ráno na rostovské letiště. Byl ale jediný, který se tam i přesto pokusil přistát. Několik dalších letadel bylo odkloněno.

Témata:  letecké nehody Rusko letectví

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy