Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rodiče, nenechte děti ponocovat? Škodíte jejich zdraví

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Houston - Nová studie výzkumníků z univerzity v americkém Houstonu je varováním pro všechny rodiče, kteří dávají svým ratolestem moc velkou volnost a neženou je brzy do postele. Ponocování totiž může dětem hodně ublížit.

Spousta rodičů moc dobře ví, že dostat malé dítě včas pod peřinu může být pořádná bitva, která zahrnuje čtení pohádek i slibování odměn za dodržení večerky. A ne všichni tátové a mámy mají tu trpělivost tohle absolvovat a často raději nechají omladinu řádit a na večerku nehledí.

To je ovšem chyba. Studie vědců z univerzity v texaském Houstonu totiž přišla s šokujícím odhalením - děti, které jako malé nemají pořádný spánkový režim, jsou v dospělosti mnohem náchylnější k depresím a úzkostným stavům.

Klinická psycholožka Candice Alfano ke svým závěrům došla poté, co 50 dětem ve věku od sedmi do jedenácti let provedla takzvanou spánkovou restrikci - tedy jim upravila délku spánku.

A ukázalo se, že tyto děti ochuzené o plnohodnotný, nepřerušovaný noční odpočinek najednou začaly projevovat mnohem víc negativních emocí a navíc se jim pokřivilo vnímání pozitivních zážitků.

Konkrétně stačily dvě noci špatného spánku a děti se už méně těšily z věcí, které je bavily. Navíc si z her a dobrých zážitků pamatovaly méně detailů.

Když se spánek vrátil k normálu, tyto negativní vlivy vymizely. Z dlouhodobého hlediska to podle studie citované britským Daily Mailem znamená, že děti trpící nedostatkem spánku později nemají dost hezkých vzpomínek, ze kterých mohou čerpat sílu. A to může vést v dospělosti k depresím a úzkostem.

Psycholožka proto varuje rodiče, aby spánek svých ratolestí hlídali stejně pečlivě jako dohlížejí třeba na čištění zubů nebo skladbu jídelníčku.

"Zdravé spaní je pro psychickou pohodu dítěte naprosto zásadní. A jeho dlouhodobý nedostatek může nakonec vést k řadě psychických a emocionálních potíží," vysvětluje Candice Alfano.

Témata:  spánek děti

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy