Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Atén míří 2000 uprchlíků, včera se tři utopili

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Amnesty International

Atény – V sobotu dorazilo do aténského přístavu Pireus z řeckých ostrovů asi 640 migrantů. Úřady očekávají, že v neděli připlují další dvě tisícovky lidí.

Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na řecká média. Při cestě z Turecka do Řecka zemřeli od soboty tři lidé. Dva migranti byli dnes nalezeni mrtví na lodi, která připlula na řecký ostrov Lesbos. U tureckých břehů se v sobotu utopila také čtyřměsíční syrská holčička.

Ode dneška se začíná uplatňovat dohoda Evropské unie a Turecka o vracení migrantů. Všichni, kteří od neděle připlují z Turecka na řecké ostrovy a kteří po podání případné žádosti nezískají v zemi azyl, budou po vyřízení nutné administrativy vraceni na turecké území. První běženci by měli být takto odesláni zpět kolem 4. dubna.

Řecký premiér Alexis Tsipras převzal dohled nad krizovým štábem, který situaci kolem migrantů monitoruje. Úřady čekají na zprávu o počtech lidí, kterým se podařilo přeplout do Řecka ještě před půlnocí, tedy před tím, než vstoupila v platnost dohoda s Tureckem. Na ně se ještě nová pravidla vztahovat nebudou.

Témata:  Řecko Turecko uprchlíci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy