Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kuba zanedlouho uvítá Obamu, mezitím úřady zatkly disidenty

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: INT

Havana – Kuba se připravuje na historickou návštěvu amerického prezidenta Baracka Obamy, který už je na cestě. Přistát by měl asi kolem 22:00 SEČ. Obama má v plánu setkat se mimo jiné s disidenty. Některé z nich však kubánské úřady na poslední chvíli zatkly.

Jen několik hodin před prezidenta USA kubánské úřady zadržely desítky členek opoziční skupiny Dámy v bílém, informovala agentura AFP. Organizace Dámy v bílém sdružuje manželky politických vězňů.

Aktivistky vyrazily dnes na tradiční nedělní pochod v metropoli v Havaně, aby požadovaly dodržování lidských práv v zemi. A jak je i poměrně obvyklé, policie je v závěru cesty zadržela a předvedla k výslechu k podání vysvětlení.Obama na komunistické Kubě zůstane do úterý, na se má sejít právě s disidenty. Obama podle organizace Dámy v bílém slíbil, že při setkání s kubánským vůdcem Raúlem Castrem bude hovořit i o cestě, kterou bude Kuba muset ujít k plnému dodržování lidských práv.

Vůdkyně Dam v bílém Berta Solerová podle některých západních médií chce, aby Obama vyzval k amnestii pro politické vězně, kterých je podle ní na ostrově zhruba 80. Kubánská vláda oficiálně popírá, že by na ostrově byli nějací političtí vězni.

Disidenti své naděje vyjádřily podle agentury AFP v prohlášení zveřejněném v sobotu. Doufají, že jeho návštěva přispěje k radikální změně v chování úřadů a přiměje je k respektování lidských práv. Změna by podle nich měla začít tím, že skončí represe a používání fyzického násilí proti politickým aktivistům.

Solerová už dříve podle serveru The Daily Telegraph uvedla, že nesouhlasí s návštěvou šéfa Bílého domu na Kubě právě vzhledem k pokračujícímu porušování lidských práv. Hodlá prý počkat na Obamův projev a teprve po něm se rozhodne, jestli přijme jeho pozvání na schůzku na americké ambasádě v Havaně v úterý.

Témata:  Barack Obama Kuba disidenti

Aktuálně se děje

2. května 2024 15:52

Kreml popřel, že by na Ukrajině používal chemické zbraně

Kreml ve čtvrtek odmítl obvinění USA, že ruské síly použily na Ukrajině chemickou zbraň v rozporu s mezinárodní úmluvou o zákazu této výzbroje. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy