Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prevence proti teroristům? Merkelová činí z dlouhodobého hlediska dobře, myslí si komentátor

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Politika otevřených dveří pro migranty prchající z válečných zón na Blízkém východě, kterou realizuje německá kancléřka Angela Merkelová, z dlouhodobého hlediska činí Německo bezpečnější vůči teroristickým útokům. Myslí si to komentátor a publicista Robert Verkaik. Svůj názor prezentoval v komentáři pro server The Independent.

Mysl a srdce muslimů

Tím, že ukázala soucit se stovkami tisíc muslimských uprchlíků, německá kancléřka podle komentátora vyslala světu zprávu, že Německo není ve válce s islámem. Za důležitější pak Verkaik považuje předpoklad, že v důsledku toho má drtivá většina muslimských obyvatel Německa dobrý důvod spolupracovat s tajnými službami v boji proti terorismu.  

"To je něco, co nelze říct o marginalizovaných a radikalizovaných muslimských komunitách ze zanedbaných předměstí Bruselu či Paříže, které pěstují a hostí teroristické sítě," soudí publicista.  

Za klíč k porážce terorismu považuje Verkaik získání myslí a srdcí muslimů žijících v komunitách, které jsou náchylné k radikalizaci ze strany nenávistných kazatelů a teroristických skupin, jakými jsou Islámský stát (IS) a Al-Káida. Ačkoliv kritici Merkelové rychle obvinili kancléřku za poslední útoky v Bavorsku, je podle komentátora možné, že její činy již uchránily zemi před organizovanými a ničivými vražednými pumovými útoky a řáděním střelců, k nimž došlo ve Francii a Belgii.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Tyto útoky měly své kořeny na předměstích Paříže a Bruselu, které se staly líhní teroristů, deklaruje publicista. Soudí, že může trvat celu generaci, než se podaří překonat nenávist a odpor, který se v nich zrodil.    

Pařížská předměstí a bruselská čtvrť Molenbeek jsou obývány muslimy, kteří již necítí, že patří k většinové společnosti, pokračuje Verkaik. Konstatuje, že mnoho mladých muslimů, kteří tam vyrostli, odcestovalo do Sýrie a Iráku, aby žili a bojovali v samozvaném chalífátu. "Ti, kdo se rozhodli zůstat, nadále chovají odpor proti státu, který do jejich komunit posílá stále více a více policistů, kteří vyrážejí dveře a zatýkají," tvrdí komentátor.      

Francouzský prezident Francois Hollande často tvrdí, že země je ve válce s IS, připomíná Verkaik. Varuje, že mnoho muslimů, kteří mají pocit, že jsou kriminalizováni za své náboženství, si mohou myslet, že hlava francouzského státu vyhlašuje válku i jim.

Šance na lepší budoucnost

"Pravdou je, že zahraniční politika hraje klíčovou roli v radikalizaci a podněcování teroristů," deklaruje publicista. Poukazuje, že z této poučky Francie profitovala během irácké války, kdy tamní vláda vehementně tento konflikt odmítala. Během té doby se Francii vyhnuly teroristické útoky, zatímco v Británii, která iniciovala a vedla válku proti Saddámu Husajnovi, došlo k londýnskému útoku na veřejnou dopravu, a ve Španělsku, které konflikt rovněž silně podporovalo, teroristé v roce 2004 zaútočili na vlaky v Madridu, připomíná Verkaik.   

Na Francii a Belgii nyní míří sofistikované teroristické operace naplánované v Sýrii a Iráku, stejně jako domácí džihádisté vlci-samotáři, kteří se radikalizují přes internet, konstatuje komentátor. Dodává, že nedůvěryhodné francouzské a belgické bezpečnostní složky nejsou schopné získat životně důležité informace v zanedbávaných částech tamních měst. To je dle publicisty příčina selhání zpravodajců, v jejímž důsledku došlo k útokům na redakci Charlie Hebdo, klub Bataclan, bruselské letiště a promenádu v Nice.     

"Kritici Merkelové tvrdí, že vyhlášením volné imigrace pro všechny ohrozila životy běžných Němců," píše Verkaik. Myslí si však, že aktuální příliv uprchlíků z válečných zón do Evropy riziko terorismu nezvyšuje. Tuto teorii podle něj podporuje fakt,že všichni tři žadatelé o azyl, kteří útočili během uplynulého týdne v Německu, přišli do země dlouho předtím, než Merkelová loni vyhlásila svou benevolentní imigrační politiku.  

Přístup otevřených dveří pro migranty tak učinil mnohem více pro ochranu Německa před terorismem než jakákoliv jiná protiteroristická opatření, jelikož pomohl ujistit muslimy, ať již ty žijící v Německu či zahraniční džihádisty, že německá vláda není ve válce s islámem, soudí Verkaik. "Zatímco Francie a Belgie jsou chyceni v bludném kruhu neustále tvrdší politiky a rostoucích teroristických útoků, Německo má šanci vytvořit si jinou budoucnost," spekuluje závěrem publicista.    

Témata:  Německo Angela Merkelová terorismus

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy