Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stojí za únikem dokumentů o Demokratické straně Rusko ? Nedá se to prokázat a stejně by to Kreml nepřiznal, říká expertka

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva/Washington – Národní shromáždění americké Demokratické strany zastínil hromadný únik dokumentů strany, který odhaluje možné kupčení s vládními pozicemi a fakt, že strana preferovala jako kandidátku Hillary Clintonovu. Mary Dejevskyová, spisovatelka a zpravodajka, která se od roku 2004 v rámci klubu Valdaj setkává s vedením Ruska, se domnívá, že by za úniky Rusko stát mohlo.

Nabourali demokraty Rusové?

Po úniku dokumentů se objevily spekulace i údajné důkazy, že za ním stojí hackeři napojení na Rusko. Dejevskyová podotýká, že ačkoliv by se mohlo jednat o další z případů rétoriky „za všechno může Putin", není podle ní důvod se domnívat, že by Rusko americké volby ovlivnit nechtělo.

„Rusové jsou v hackování dobří – což možná plyne z tajné podstaty všech záležitostí ohledně počítačů na konci sovětské éry a neustálé nutnosti tato opatření obcházet. Ruští hackeři nemusí být sponzorováni státem – v dnešním Rusku se mnoho věcí odehrává mimo záštitu státu, ale ti, kdo jsou u moci, se určitě o činy amatérů, které mají za cíl vyvolat nějaký zmatek, určitě zajímají, jako tomu určitě je i jinde," vysvětluje.

Zdůrazňuje, že důkazy, které by ukazovaly na zapojení Kremlu, jsou zatím nepřesvědčivé, zvolení Donalda Trumpa, kterému chaos uvnitř Demokratické strany nahrává, prezidentem USA by Rusku pomohlo.

Trump jako spojenec

„Trump vůči Putinovi vyjádřil určitou míru respektu a naznačil, že jde o muže, se kterým by jednat mohl; Putin, který je kvůli Ukrajině izolován, takové věci každý den neslýchává," podotýká Dejevskyová a dále vysvětluje, že demokratka Hillary Clintonová naopak pro Rusko představuje budoucnost dalšího odmítavého přístupu.

Rusko se také podle ní obává, že Západ dlouhodobě zasahuje do ruských záležitostí a pro Rusko plánuje změnu režimu. A proto by, jak upozorňuje, nebylo příliš překvapivé, kdyby se Rusko podobně pokusilo zasahovat do amerických záležitostí.

„A co víc – i kdyby Rusko v této záležitosti žádnou roli nehrálo, mohlo by být v jeho zájmu tyto spekulace nevyvracet. Stejně jako Saddám Husajn a jeho neexistující zbraně hromadného ničení se ruským zpravodajským službám může hodit, pokud budou lidé přesvědčeni, že se Rusko dokáže nabourat do interní komunikace americké strany a že by mohlo americké volby ovlivnit – i kdyby to nebyla pravda," dodává.

Témata:  Rusko USA volby v USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy