Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za smrt černocha Graye nebude žádný policista potrestán

Policie USA
Policie USA
Foto: Pixabay

Washington - Za loňskou smrt černocha Freddieho Graye (25) nebude žádný z policistů potrestán. Americká prokuratura stáhla obvinění proti zbývajícím třem strážníkům.

Graye loni zatýkalo šest policistů: tři běloši a tři černoši. Podle původní obžaloby policisté způsobili při zatýkání Grayovi těžká zranění a poté mu neposkytli pomoc, i když o to opakovaně žádal. Při převozu v policejní dodávce mu nedali bezpečnostní pás, takže spadl na podlahu vozu, čímž se jeho zranění zhoršila. Utrpěl mimo jiné zlomeninu krčního obratle.

Zdroj: YouTube

Rozhodnutí prokuratura oznámila během přelíčení, které bylo považováno za začátek procesu s policistou Garrettem Millerem. Prokuratura soudci sdělila, že upouští od všech obvinění nejen proti Millerovi, ale také proti Alicii Whiteové a Williamu Porterovi, které začátek procesu čekal v nadcházejících měsících. Soud již dříve zprostil všech obvinění jejich tři kolegy.

Grayova smrt vyvolala loni v dubnu v Baltimoru vlnu demonstrací, které v den pohřbu vyústily v násilnosti a rabování.

Témata:  zabití černochů americkými policisty policie USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy