Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama si prohlédl staré centrum Havany, kolona se prodírala jásajícím davem

Americký prezident Obama přiletěl na historickou návštěvu Kuby (21.3.2016)
Americký prezident Obama přiletěl na historickou návštěvu Kuby (21.3.2016)
Foto: Profimedia.cz

Havana - Americký prezident Barack Obama si první den svého třídenního pobytu na Kubě prohlédl centrum metropole, takzvanou starou Havanu. Doprovázely ho manželka Michelle, obě dcery a také tchyně.

Stará Havana je od roku 1982 na seznamu světového dědictví UNESCO. "Jste nyní nejdůležitější vyslanci USA ve světě," prohlásil Obama před zaměstanci ambasády, kterou Spojené státy na Kubě znovu otevřely po více než půlstoletí loni v létě.

Prezident v neděli s rodinou navštívil mimo jiné havanskou katedrálu, v níž se setkal s kardinálem Jaimem Ortegou, který hrál důležitou roli při jednání Havany s Washingtonem o obnovení vzájemných vztahů. Před katedrálou vítalo Obamu několik stovek Kubánců. Poté povečeřel prezident v soukromé restauraci, k níž se jeho kolona musela prodírat jásajícím davem.

Zdroj: YouTube

Kritiku sklidil v souvislosti se zahájením návštěvy kubánský vůdce Raúl Castro od republikánského kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa. Tomu se nelíbilo, že Obamu na letišti nevítal Castro, ale jen kubánský ministr zahraničí Bruno Rodríguez.

"Wow, prezident Obama právě přistál na Kubě, velká událost, a Raúl Castro tam nebyl, aby ho přivítal.. Ostuda," napsal Trump na twitterovém účtu. A dodal, že stane-li se prezidentem, bude se snažit o lepší dohodu s Kubou.

Bílý dům uvedl, že se necítí uražen tím, že Castro nebyl na letišti. Podle Obamova poradce pro národní bezpečnost Bena Rhodese se o tom ani nediskutovalo, neboť oficiální uvítací ceremoniál se uskuteční dnes.

Témata:  Barack Obama Kuba Donald Trump

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy