Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skandál ve Vatikánu: Kardinál údajně zneužíval chlapce v Austrálii

Vatikán, ilustrační foto
Vatikán, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Sydney - Australský kardinál George Pell (75), který zastává funkci pokladníka ve Vatikánu, je vyšetřován kvůli podezření ze zneužívání dětí v Austrálii.

Pell chlapce údajně zneužíval či obtěžoval v období od 70. do 90. let minulého století. Dva z nich si podle webu BBC stěžovali na nevhodné doteky při plavání. Při jiném incidentu v místním surfařském klubu se Pell údajně před chlapci objevil obnažený. Prošetřování obvinění vznesených vůči Pellovi probíhá podle australské policie už rok.

Pell všechna obvinění popřel. Podle webu BBC je označil za "skandální pomlouvačnou kampaň". Kardinála se rovněž zastal arcibiskup ze Sydney.

Zdroj: YouTube

Pell je dnes nejvyšším představitelem katolické církve v Austrálii. Funkci pokladníka Vatikánu zastává od roku 2014. Na začátku 70. let minulého století byl knězem v australském městě Ballarat. Podle BBC tehdy žil v semináři s "nechvalně známým pedofilním knězem," sám ale tvrdil, že nevěděl o tom, že by v diecézi působili pedofilní duchovní.

Začátkem letošního roku Pell svědčil před australskou vládní vyšetřovací komisí, která se zabývala "institucionálním zneužíváním dětí" v katolické církvi. Řekl tehdy, že církev učinila "katastrofální" rozhodnutí, když odmítla věřit zneužívaným dětem a přesouvala provinilé kněze do jiných farností.

Témata:  Austrálie církev pedofilové Vatikán

Aktuálně se děje

6. května 2024 8:50

Čínských výrobků je tu moc. Von der Leyenová chce s čínským prezidentem jednat o konkurenčním boji

Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová, prohlásila v pondělí, že při jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Paříži bude prosazovat spravedlivou konkurenci mezi EU a Čínou, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy