reklama

Zemský ministr vnitra Joachim Herrmann prohlásil, že stát musí posílit své pravomoci, aby nedával náskok zločincům. "Bez bezpečnosti by nebyla možná svoboda," varoval Herrmann.

Na nádražích, ve vlacích a na dalších veřejných prostranstvích by mělo přibýt bezpečnostních kamer. Poskytovatelé e-mailových schránek a provozovatelé sociálních médií by také nově měli po vzoru telefonních společností archivovat deset týdnů informace o činnosti uživatelů.

Posily by měly získat především speciální policejní jednotky a policisté, kteří jsou zapojeni do boje proti kybernetické kriminalitě. Zásahové jednotky dostanou nové neprůstřelné vesty, vylepšené helmy a pancéřovaná vozidla.

V pondělí napadl Afghánec (18) nožem a sekerou cestující ve vlaku do Würzburgu a pět lidí zranil, než ho policie zastřelila. V pátek zastřelil Němec íránského původu devět lidí v oblasti mnichovského obchodního střediska Olympia, než se sám zabil. V neděli odmítnutý syrský žadatel o azyl odpálil výbušninu v batohu u vstupu na hudební festival v Ansbachu, zranil 15 lidí a sebe zabil.