Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež František byl v Osvětimi, setkal se s přeživšími z koncentračního tábora

Koncentrační tábor Osvětim (německy Auschwitz, polsky Oświęcim)
Koncentrační tábor Osvětim (německy Auschwitz, polsky Oświęcim)
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Varšava - Papež František dnes jako třetí hlava katolické církve navštívil koncentrační tábor v Osvětimi. Po prohlídce se setkal s několika přeživšími.

Poté, co papež prošel táborovou bránou s nápisem Arbeit macht frei (Práce osvobozuje), ho auto převezlo k domům, v nichž byli vězňové v Osvětimi drženi. František se následně pomodlil v cele smrti, v níž pobýval františkánský mnich Maximilian Kolbe, který byl v nacistickém táboře před 75 lety zavražděn. Zapálil také svíci u takzvané zdi smrti, kde byli vězni v táboře popravováni.

Po prohlídce vyhlazovacího tábora se papež setkal s několika přeživšími. Zastavil se u každého z nich, potřásl jim rukama a políbil na obě tváře.

V přidruženém táboře Březinka, kde přímo docházelo k vyvražďování Židů, se František setkal s polskými křesťany, kteří jsou nositeli titulu Spravedlivý mezi národy. Tím Židé označují lidi nežidovského původu, kteří přispěli k záchraně Židů před holokaustem.

Na závěr návštěvy papež zapsal do návštěvní knihy prosbu o odpuštění. "Pane, měj smilování se svými lidmi. Pane, odpusť takovou krutost," napsal španělsky.

Zdroj: YouTube

František je třetím papežem v řadě, který do Osvětimi přijel. Na rozdíl od svých předchůdců, Poláka Jana Pavla II. a Němce Benedikta XVI. neměl ve vyhlazovacím táboře veřejné vystoupení.

Osvětim byla největším vyhlazovacím táborem, který nacistické Německo zřídilo, a stala se jedním ze symbolů holokaustu. V táboře přišlo o život 1,1 milionu lidí, převážně Židů. V lednu 1945 tábor osvobodila Rudá armáda.

Témata:  Papež František Osvětim Polsko

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy