Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zadržený terorista Abdeslam spolupracuje, vyšetřovatelům dodává důležité informace

Policie Belgie
Policie Belgie
Foto: Collectorofinsignia

Brusel - Salah Abdeslam, který byl v pátek zatčen v Belgii, spolupracuje s policií a nevyužil svého práva nevypovídat. Informace, které terorista z Paříže poskytuje vyšetřovatelům, mají "cenu zlata".

"Myslím, že Salah Abdeslam má pro vyšetřování prvořadou důležitost. Dokonce bych řekl, že má cenu zlata. Spolupracuje. Komunikuje. Nevyužívá svého práva nevypovídat," sdělil Sven Mary, Abdeslamův advokát.

Zároveň ale oznámil, že hodlá podat trestní oznámení na pařížského prokurátora Françoise Molinse, který podle něj porušil pravidla tím, že veřejně prozradil informace z výslechů.

Molins na sobotní tiskové konferenci řekl, že Abdeslam se původně chtěl vyhodit do povětří u fotbalového stadionu Stade de France.

Belgické úřady dnes požádaly veřejnost o pomoc při pátrání po dalším Abdeslamově komplicovi. Prokuratura informovala o tom, že zná totožnost muže, který loni na podzim s Abdeslamem cestoval do Maďarska s pasem vystaveným na jméno Soufiane Kayal. Jde podle ní o Najima Laachraouiho (24).

Policie Abdeslama zatkla v pátek při akci v bruselské čtvrti Molenbeek společně s dalšími čtyřmi lidmi, včetně tří členů rodiny, která ho ukrývala. Další muž vystupující pod jmény Munír Ahmad Alaadž nebo Amín Šukrí byl obviněn stejně jako Abdeslam z podílu na mnohonásobné vraždě.

Témata:  teroristické útoky v Paříži Salah Abdeslam Belgie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy